Избягването на червено месо изглежда не носи особени здравни ползи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 октомври 2019 в 10:21 6446 0

Кредит pixabay

Няма здравни причини за намаляването на консумацията на червено или преработено месо, според нов преглед по темата. Тази теза, която противоречи на повечето съществуващи диетични съвети, идва от метаанализ на съществуващи изследвания, проведен от испански и полски центрове Cochrane, част от глобална колаборация за оценка на медицински проучвания. 

Многобройни здравни организации твърдят в продължение на десетилетия, че трябва да ограничим приема на червено месо заради високото съдържание на наситени мастни киселини, за които се смята, че повишават нивата на холестерол и водят до сърдечни удари. Наскоро и червеното, и преработеното месо бяха свързани с развитието на карцином. 

Въпреки това, в последния си анализ, авторите стигат до различно заключение, защото разглеждат поотделно двата основни типа проучвания. Най-достоверни доказателства идват от рандомизираните проучвания. При тях на някои от участниците е оказана помощ да променят храненето си по определен начин, като например да консумират по-малко месо, а на другите не е. Накрая се сравнява здравословното състояние на хората от двете групи. 

Но такъв тип проучвания са скъпи и трудни за изпълнение. Според една оценка, едва около 5% от изследванията на храненето са големи рандомизирани проучвания с добро качество. Много по-често се извършват проучвания, които наблюдават с какво хората предпочитат да се хранят, без да им се дават насоки. При тези наблюдения много по-често е възможно да има отклонение или повлияване, което да доведе до подвеждащи резултати. 

Брадли Джонстън (Bradley Johnston) от Университета Далузи в Халифакс, Канада и колегите му разглеждат всички предишни изследвания върху здравните ефекти от консумацията на червено или обработено месо. При всички тях ефектът върху сърдечните заболявания и рака е "много малък".

След това учените разглеждат поотделно 12 рандомизирани проучвания в същата област и откриват, че за хората, намалили консумацията на тези меса имат малки или никакви здравни ползи. 

Основавайки се на тези резултати, авторите заключват, че хората трябва "да продължат да се хранят с обичайните си количества червено и преработено месо, освен ако не почувстват сами нужда да го променят". Въпреки това, те добавят, че някои хора избират да променят диетата си от съображения, свързани с добруването на животните или състоянието на околната среда. 

"Може би е време да спрем да провеждаме наблюдателни проучвания в тази област", обяснява Тифани Дохърти (Tiffany Doherty) от Университета на Индиана, която не е част от изследването. 

Дуейн Мелър (Duane Mellor), говорител на Британската асоциация по диететика, смята, че хората не трябва да приемат тези резултати като зелена светлина да се хранят с повече червено месо. "Това не значи да пренебрегнем всички насоки за хранене и да започнем да консумираме два пъти повече месо. Но червено месо три пъти седмично не е проблем".

Източник: New Scientist - Avoiding red or processed meat doesn't seem to give health benefits

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !