Южноамерикански гущери стават топлокръвни през размножителния период

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 януари 2016 в 10:13 8027 0

Кредит Seasonal reproductive endothermy in tegu lizards\Glenn Tattersall, Cleo Leite e all.

Топлинно изображение показва, че гущерите тегу проявяват по-висока телесна топлина като следствие на репродуктивна дейност.

Първите известни топлокръвни гущери са южноамериканските гущери тегу (Salvator merianae). Те могат да увеличат температурата на тялото си с 10°C над околната, което ги прави уникални сред влечугите, съобщава NewScientist.

За разлика от бозайници и птици, които могат сами да поддържат температурата на тялото си, при влечуги, земноводни и риби тя обикновено зависи от поглъщането на топлина от заобикалящата ги среда.

Въпреки репутацията си на студенокръвни, гущерите тегу по време на размножителния си период стават топлокръвни, се съобщава в научното списание Science Advances.

Изненадата

Екипът учени от Канада и Бразилия изследвал аржентинския черно-бял тегу (Salvator merianae, по-рано Tupinambis merianae). Той e относително голям гущер, като самците достигат средно по 1,5 метра дължина, а самките са по-малки, около 1.2 м. Тежи 7-8 кг. Среща се на територията на Южна Америка, по-конкретно, в Аржентина и в някои райони на Уругвай и Бразилия.

Подобно на други студенокръвни, тези гущери събират топлина от околната среда, препичайки се на слънчевите лъчи през пролетта и лятото и прекарват в зимен сън есента и зимата. След като се събудят от сезонната си дрямка, влечугите тръгват да си търсят половинка. Изследователи наблюдавали телесната температура на група отглеждани в плен гущери тегу през тези сезонни смени. 

Снимка: www.tegutalk.com

Изненадата дошла, когато настъпило времето за размножаване при гущерите от септември до декември. През студените сутрешни часове на този сезон, честотата на сърдечния ритъм и дишането им нараснали, а телата им останали значително по-топли (с до 10 градуса по Целзий) от въздуха във техните дупки. Гущерите поддържали тази температурна разлика осем дни без помощта на слънчева светлина.

Изследователите наблюдавали постоянно нарастването на сърдечната честота и телесната температура, което предполага, че гущерите тегу имат необикновената способност да произвеждат и поддържат топлината на тялото си. Въпреки, че точният механизъм остава неясен, метаболитните промени, които се случват по време на възпроизводството, биха могли да причиняват промените в телесната температура на гущерите, подозират учените.

Откритието било толкова неочаквано, че учените изчакали още три години, преди да го потвърдят, споделя Глен Татерсал (Glenn Tattersall) от Университета Брок, Канада, който ръководи изследването съвместно със Клио Лейте (Cleo Leite) от Федералния университет на Сао Карлос в Бразилия.

Снимка: www.reptilesbymack.com

Пренапрягане

Миналата година друга група учени съобщиха за първата известна топлокръвна риба - рибата луна - която генерира топлина от мускулния тонус на плавниците си.

Все още никой не знае как гущерите тегу генерират топлината си. Татерсал смята, че те отделят хормон, който кара една или повече тъкани да повишат активността си, може би тези на черния дроб, сърцето или мускулите, и така да произведат топлина.

Има случаи при други влечуги, които могат да поддържат температура по-висока от тази на околната среда, като женските питони, които затоплят своите яйца, но това което е уникално при гущерите тегу е значителната разлика на телесната температура с околната и това, че явлението се среща и при двата пола.

Необходимата енергия

Как е възникнала ендотермията (топлокръвието) е загадка, тъй като изисква много повече енергия и следователно повече време за хранене, което прави неизгодно еволюцията да тръгне в тази посока.

Една от хипотезите е, че потомството, което получава допълнителна топлина има еволюционно предимство, топлината ускорява процеса на репродукция и създава един по-грижовен стил на родителство.

Татерсал смята, че гущерите тегу представят преходно състояние от студено- към топлокръвност.

"У птиците и бозайниците топлокръвността може да се е развила постепенно, докато техните предци са усъвършенствали своите метаболитни системи и са преминали през хибриден етап, какъвто се откри сега при този гущер", отбелязва Стивън Брусат (Stephen Brusatte), палеонтолог от университета в Единбург.

Изследването подкрепя идеята, че възпроизводството е изиграло роля в еволюцията на топлокръвните и добавя нов щрих към дебата за това дали динозаврите са били топлокръвни, студенокръвни или нещо по средата - като тези гущери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !