Изследване разкри коя е прародината на всички птици

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 15:00 8940 3

Кредит carnivoraforum.com

Archaeopteryx lithographica

Проследена е историята на появата на съвременните птици до 95 милиона години назад в миналото. По това време на края на суперконтинента Гондвана са живели далечните общи предци от всички съвременни птици - от пингвините до щрауси, от кондори до колибри.

За изследването разказва Science magazine.

"Това е един от най-пълните опити да се проучи еволюционната дивергенция (раздалечаване, разнообразяване на видове, популации и признаци)", - заяви палеонтологът Луис Чиапе (Luis Chiappe). Той и неговите колеги са проучили множество данни от вкаменелости, както и резултати от генетичния анализ на съвременни птици, които показват, че техните предци са получили "еволюционен тласък" от преди около 66 милиона години след предполагаемия астероид, който е унищожил всичките им роднини - динозаври. 

Днес птиците са най-разнообразният клас гръбначни животни. Предишни анализи на техните геноми са очертали само приблизително периода, в който са се появили - между 72 и 100 милиона години. Сега екипът американски палеонтолози успя драстично да конкретизира времето до преди 88 милиона години.

Авторите са изследвали анатомията на 130 древни видове птици, принадлежащи към подклас безкрили (Palaeognathae - роднини на съвременните щрауси) и Neognathae, към които се отнасят по-голямата част от съвременните птици, с изключение на тези, които принадлежат към Archaeopteryx и Confuciusornis, представители на изчезнали примитивни таксономични групи.

Изследвани са промените в два силноконсервативни гена у 230 вида съвременни птици, принадлежащи към всички основни групи от този клас.

Те са успели да докажат, че преди около 95 милиона години техните общи предци са живели в Западна Гондвана, в онези части на суперконтинента, които по-късно са станали част от Южна Америка и Антарктида. По времето на падането на предполагаения астероид преди 66 милиона години, вече са били обособени основни групи птици, които след изчезването на основните им конкуренти (динозаврите) бързо се адаптирали, усвоявайки опразнените екологични ниши.

По същия начин са действали и нашите предци, веднага след като от сцената си отишли царувалите милиони години динозаври и настанала ерата на бозайниците и птиците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2015 в 08:34

Стига с тези глупости!
И малките деца знаят, че "Западна Гондвана" това е... Македония!

15.12 2015 в 19:29

Пише си "Западна Гондвана, в онези части на суперконтинента, които по-късно са станали част от Южна Америка и Антарктида"

15.12 2015 в 19:19

Добре де, ВСИЧКИ и ВСИЧКО са произлезнали от живота на суперконтинента Гондвана. Радвам се че това понятие се популяризира пак сред днешните негамотници, но къде точно е великото откритие че прадедите на днешните птици са от там?