Липсващото звено между гнездата на динозаврите и тези на птиците

Никола Кереков Последна промяна на 28 ноември 2015 в 09:00 9845 0

Кредит Julius T. Csotonyi

Според анализи на фосили от черупки на яйца хадрозаурите (изобразен от ляво) заравяли своите яйца с пръст или гниеща растителност, подобно на съвременните крокодили, докато еволюционно по-напредналите, по-подобни на птиците динозаври като овирапторите (от дясно) инкубирали яйцата си в гнезда на открито.

Приликите между динозаврите и птиците стават все повече - структурата на техните скелети, перата - а сега и гнездата. Въпреки че някои динозаври са заравяли яйцата си подобно на крокодилите, ново изследване показва, че други динозаври са строили отворени гнезда по земята, поставяйки основата на дизайна използван от съвременните птици.

Разчитането на древните фосили винаги е било трудно, но анализирането на следи от фосили, като например гнезда, е дори още по-сложно. Тези структури и материалите използвани за изграждането им, обикновено не се запазват с времето, обяснява Дарла Зеленитски (Darla Zelenitsky), палеобиолог към Университета на Каляри в Канада. Когато палеонтолозите открият подобна на гнездо структура, включваща материали като пръчки или други парчета от растителност, веднага се появява въпросът: Дали това е част от оригиналното гнездо или просто е попаднало там заедно със седиментите, които са покрили гнездото и са помогнали за запазването му?

За да разберат повече за гнездовите навици на динозаврите, Зеленитски и нейните колеги се концентрирали върху най-устойчивата част от гнездото - самите яйца. Тъй като са изградени предимно от минерала калциев карбонат, те започват да се фосилизират първи и понякога са изумително добре запазени. По специално, екипът учени разгледали размера и разпределението на миниатюрните пори по древните черупки, тъй като те са определящи и при много от съвременните животни.

При заровените гнезда на крокодилите, необходимата топлина за инкубация на яйцата идва от разлагането на натрупаната отгоре органична материя или от слънчевата енергия, която се абсорбира в почвата. Освен това, в заровените гнезда потокът на въздуха е силно ограничен, което налага яйцата да бъдат сравнително порести, за да се повиши обмена на кислород навътре и въглероден диоксид извън яйцата. Но от друга страна, птиците, които гнездят на открито имат яйца с по-малко на брой и по-малки пори.

Фосилизирани динозавърски яйца. Снимка: Kohei Tanaka

Затова учените сравнили порьозността на черупките от яйцата на 29 вида динозаври (включително гигантски дълговрати растителноядни завроподи; друкраки месоядни тераподи и хадрозаури) с тези на 127 съвременни вида птици и крокодили.

Повечето динозавърски яйца били силно порести, което предполага, че те са заравяли яйцата си по време на инкубацията, докладват учените наскоро в он-лайн изданието на PLOS ONE. Но някои видове динозаври в една от групите - подгрупа тераподи, смятани за най-близките родственици на съвременните птици - снасяли слабо порести яйца, което означава, че те мътели яйцата си в гнезда на открито.

"Това е изключително добре направено изследване; резултатите са напълно смислени," коментира Луис Чайпе (Luis Chiappe), палеонтолог към природо-научния музей в Лос Анджелис, щата Калифорния. Той смята, че откритията са в съгласие с други изследвания, според които някои птицо-подобни динозаври са били топлокръвни, което би им позволило да мътят яйцата си в гнезда на открито, вместо да зависят от гниещата растителност или слънчевата светлина. Чайпе добавя, че преходът към отворени гнезда може би е позволил на някои динозаври да извършат още една стъпка по посока на птицоподобните гнезда, като преместят гнездата си по дърветата, където те биха били на по-сигурно място.

Да се използва концепцията за само два типа гнезда - отворени и заровени - може би е прекалено опростено, смята Антъни Мартин (Anthony Martin), палеонтолог от Университета Емъри в Атланта. Някои динозаври - както и някои от съвременните птици - може да са гнездили в дупки, които може да са осигурявали стабилната температура и защита от хищници характерна за заровените гнезда, но все пак яйцата в такива гнезда може да са били със слабо порести черупки. Дори заровените гнезда са различни видове: неуплътнен слой растителност отгоре може да позволи много по-голям поток от въздух през гнездото, което би позволило на яйцата да имат сравнително малки пори, докато яйцата, заровени в почвата или сходни материали, не са можели да дишат толкова добре и са се нуждаели от по-големи пори, отбелязва той. Въпреки тази забележка, Мартин смята, че това изследване е "чудесна начална стъпка към отговарянето на въпроса как са изглеждали гнездата на динозаврите."

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !