Къде обработва мозъкът духовните преживявания

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юни 2018 в 13:12 8669 0

Илюстрация: Evangelical Focus

Учените от Йейл идентифицираха вероятното местоположение на духовните преживявания - чувството за връзка с нещо по-голямо от теб, съобщи ScienceDaily.

Активността в теменната кора (паратиалния кортекс), част от мозъка, която е свързана със съзнанието за себе си и другите, както и за обработката на вниманието, се повтаря сред хора, преживели различни духовни преживявания, според проучване, публикувано онлайн в списанието Cerebral Cortex.

"Духовните преживявания са състояния, които могат да имат дълбоко въздействие върху живота на хората", разказва Марк Потенца (Marc Potenza), професор по психиатрия от Университета Йейл. "Разбирането на невронните основи на духовните преживявания може да ни помогне да разберем по-добре ролите им в устойчивостта и възстановяването от психичното здраве и пристрастяващите разстройства".

Прекунеусът, теменната кора на главния мозък е в червено. wikipedia

Духовните преживявания могат да бъдат в същността си религиозни или не, като усещане за единство с природата или чувство за общност по време на спортни събития. Изследователи от Йейл и Института Spirituality Mind Body към Колумбийския университет интервюират 27 възрастни, за да съберат информация за минали стресови и релаксиращи преживявания, както и за свои духовни преживявания. След това участниците преминават през fMRI сканирания, докато слушат за пръв път записи въз основа на личните им преживявания. Въпреки че индивидуалните духовни преживявания се различават, изследователите отбелязват сходни модели на активност в теменната кора, докато участниците преживяват събитията в записите.

Потенца подчерта, че вероятно и други области на мозъка участват във формирането на духовните преживявания. Методът може да помогне при бъдещи изследванлия, изучаващи духовните преживявания и въздействието им върху психичното здраве, добавя професорът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !