Как би изглеждало "перфектното" човешко тяло според еволюционен биолог

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юни 2018 в 05:41 10373 0

Кредит Twitter

Хората са най-успешните примати на планетата, но телата ни трудно биха могли да спечелят награда за добър дизайн.

Това бе изводът на група антрополози, които описаха често болезнени грешки в работата на еволюцията, докато е оформяла скулптурата на човешкото тяло, на годишната среща на Американската асоциация за напредък в науката (AAAS), съобщи Science Magazine.

Учените показаха как самите адаптации, които са направили хората толкова успешни - като способността да ходим на два крака и нашите големи, сложни мозъци - са резултат от постоянно реконструиране на древен план на човешки маймуни, който първоначално е бил използван за живот на дърветата.

"Тази анатомия не е това, което бихте проектирали от самото начало", разказва антропологът Джереми Де Силва (Jeremy DeSilva) от Бостънския университет. "Еволюцията работи с тиксо и кламери".

Тъй като телата ни е трябвало да се адаптират към изправено ходене на два крака и по-големи мозъци, това е довело до по-малките ни тазове и съответно ограничаване на родовия канал, докато черепите ни са ставали по-едри. Резултатът е, че хората преживяват изключително болезнено раждане, докато приматите раждат и след това почти веднага се разхождат така, сякаш нищо не е излязло от тялото им.

"Смъртта при раждането е водеща причина за смъртта на жените в репродуктивните години", пояснява палеоантропологът Карън Розенберг (Karen Rosenberg) от Университета в Делауеър, Нюарк. Това е така, защото в сравнение с други примати хората раждат бебета с по-големи тела и мозъци - средно човешките бебета са 6,1% от телесната маса на майката в сравнение с бебетата на шимпанзетата (3,3%) и бебетата на горилите (2,7%).

Нашата способност да ходим на два крака също може да доведе до болки в гърба, които често преживяваме в по-късните си години. Разработили сме S-образен гръбнак, което не е най-добрият начин за справяне с гравитацията.

Освен това имаме гърло, което може да се задуши, и слух и зрение, които, за огромен брой от нас, няма да ни служат добре до края на живота ни. 

И така, как бихме изглеждали, ако можехме да изберем как да еволюираме?

В една нова програма на BBC4 за Великобритания анатомът професор Алис Робъртс (Alice Roberts) разглежда някои животински характеристики и посочва какво трябва да откраднем за нас, за да създадем идеалния свръхчовек. 

"Вдъхновен от кучета, котки, главоноги, риби, лебеди и шимпанзета, моделът ми има по-добро сърце с повече артерии, отколкото сега има човекът, по-ефективни бели дробове, очи без слепи петна, уши, които улавят звука по-добре, по-ефективни крака и кожа на земноводно, която реагира бързо, за да блокира увреждащите ултравиолетови лъчи", пише Робъртс за The Daily Mail, популяризирайки програмата.

Резултатът е този свръхчовек - най-доброто, което еволюцията или генното инженерство могат да се надяват да постигнат.

Като част от програмата "Може ли науката да ме направи перфектен? (Can Science Make Me Perfect?) Робъртс и нейният екип от научния музей в Лондон са създали 3D модел, използвайки части от други животни, за да създадат съвършенния човек. Той включва уши на прилеп и удобна торба на кенгуру, в която да държи малките си.

Разбира се, има и загуби, не само печалби.

"Размених ловкост за бързина, когато променях краката ми - и това означава, че шансът ми за изкачване на планина са нулеви. Но мисля, че си заслужава - въпреки че изкрещях, когато видях финалния 3D модел на моето творение ", обяснява Робъртс. 

"Като си помисля, не ми харесва видът на краката като на птица. Но след като родих две деца, аз съм голям фен на торбата на кенгуруто".

Източник: IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !