Коронавирус: Защо има толкова много огнища в месопреработвателните предприятия?

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2020 в 06:00 6281 0

Public Domain

Стотици работници са тествали положително за коронавирус в месопреработвателни предприятия и кланици.

Има и големи огнища в Германия, Франция, Испания и САЩ. В началото на юни таков пламна и у нас. Над 20 заразени с COVID-19 бяха открити в птицекланица на най-големият производител на птиче месо в България, “Градус”.

Защо работниците, които работят месо се заразяват с коронавирус?

Хората се заразяват с коронавирус от капчиците, които може да изкашля, изкиха или издишва заразен човек.

Инфекцията може да дойде при близък контакт с човека или чрез докосване на заразени повърхности.

"Фабриките и по-специално закритите помещения, които са студени и влажни, са перфектна среда за коронавируса, който там лесно се задържа и разпространява", отбелязва пред BBC News Лорънс Йънг (Lawrence Young), професор в Университета в Уорик. "Капките, съдържащи вируси от заразени индивиди, по-лесно да се разпространят, настаняват и останат жизнеспособни."

Друг възможен фактор за риска при такива работни места е шумна техника, която изисква хората да говорят по-силно или да крещят, което може да увеличи разпространението на заразните капчици.

Условията на труд

Трудно е да задържите работниците на два метра един от друг, когато работят на бързо движещи се производствени линии, а липсата на слънчева светлина също помага на вируса да оцелее.

"Когато имате хора, стоящи един до друг, които работят усилено - защото, разбира се, това е трудна работа - и дишат тежко, има възможност за разпространение на вируса от един единствен заразен индивид към много хора, които са в непосредствена близост", обяснява Тара Смит (Tara Smith), професор по епидемиология в Кентския държавен университет в Охайо.

"И тогава, разбира се, се получава верижна реакция".

Няма доказателства, че самите месни продукти могат да бъдат източник на инфекция с Covid-19 в заводите.

Британската агенция за стандарти на храната (Food Standards Agency) заяви, че е много малко вероятно да се заразите с коронавирус от храната, тъй като няма известен случай на предаване.

Не само условията вътре в предприятията могат да повишат риска от заразяяване с коронавирус.

Другият рисков фактор е транспортирането на работниците с автобус до мястото на работа.

Освен това много работници в сектора за преработка на месо са мигранти, които може да нямат право на пълна заплата за болнични дни, така че могат да загубят пари, ако се самоизолират. Те се притесняват да не загубят работата си, така че може да не са склонни да признаят, че имат симптоми.

Какво трябва да се прави за защита на работниците?

Мерките са ясни. Работниците трябва да са на разстояние най-малко два метра, когато е възможно. Работните места трябва да се почистват по-често от обикновено, да се изолира персонала, който проявява симптоми и работа на смени и време на почивка. Да се предоставят допълнителни лични предпазни средства (ЛПС).

Доклад на американските Центрове за контрол на заболяванията препоръчва забавяне на производствените линии, да се поставят физически бариери между персонала, всички да носят покрития за лице и да се гарантира, че никой няма да загуби пари заради самоизолация.

Източник: Coronavirus: Why have there been so many outbreaks in meat processing plants? Anthony Reuben
BBC Reality Check

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !