Мастурбацията предпазва от патогени. Кога се е развила при приматите?

Поведението може да помогне на мъжките да бъдат плодовити и без болести. Но липсват данни за женските

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2023 в 00:01 5590 0

Нископоставени мъжки японски макаци

Кредит Public Domain

Нископоставените мъжки японски макаци (Macaca fuscata) мастурбират по-често от доминиращите мъжки, за да са сигурни, че спермата им е свежа и здрава, когато получат редкия шанс да се чифтосат. Ново проучване разглежда еволюцията на мастурбацията при различните видове примати.

Макар че мастурбацията е често срещана в животинското царство, на пръв поглед тя изглежда еволюционен парадокс: защо едно животно би хабило време, енергия и репродуктивни ресурси за самозадоволяване, вместо да се съвкуплява с партньор?

Проучванията върху отделни видове са намерили някои обяснения. Нископоставените японски макаци (Macaca fuscata) например мастурбират, за да запазят спермата си свежа, когато им се отдаде рядък шанс да се чифтосат. Но въпросите кога и защо изобщо е еволюирала мастурбацията остават неразрешени.

Ново проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B на 7 юни, показва, че еволюционната история на мастурбацията при приматите датира от поне 40 милиона години и че това поведение може наистина да помогне на мъжките примати да бъдат готови да се чифтосат, когато им се отдаде възможност, а също и да останат свободни от болести.

Авторите са "първите, които използват междувидов подход", за да изследват функцията на мастурбацията, заявява Латефа Рот (Lateefah Roth), биолог в Института по съдебна психиатрия и изследване на секса към Университета Дуисбург-Есен в Германия. Това е "чудесна отправна точка", отбелязва Рот.

За да определят кога за първи път еволюира мастурбацията при приматите, еволюционният биолог Матилда Бриндъл (Matilda Brindle) от Университетския колеж в Лондон и колегите ѝ пресяват научната литература, за да намерят данни за това кои примати мастурбират и кои не, независимо дали в дивата природа или в плен.

За да запълни празнотите в данните, дължащи се на това, че мастурбацията невинаги е лесна за наблюдение (или изобщо за търсене) от страна на биолозите, Бриндъл също така изпрати въпросници до изследователите, за да ги попита за техните наблюдения на мастурбация на примати, които не са били описани в литературата. Според Бриндъл това е било особено важно за информацията за женската мастурбация, която обикновено остава незабелязана поради липсата на лесна за забелязване ерекция. След това екипът използва компютърни анализи, за да определи къде в линията на приматите най-вероятно е възникнало това поведение.

Поради липсващи данни Бриндъл не може да каже с категоричност дали първите примати в историята са мастурбирали. Но може да каже, че отпреди около 40 милиона години "прародителите на всички маймуни и човекоподобни маймуни" изглежда са мастурбирали. Това е приблизително времето, когато същинските маймуни (Simiiformes) се разделят от дългопетите (Tarsiidae) - миниатюрни примати, които живеят в Югоизточна Азия и имат черти присъщи както на полумаймуните, така и на същинските маймуни.

След като определя кога, Бриндъл се обръща към въпроса защо. Тя проверява дали приматите, които мастурбират, са склонни да се чифтосват с множество партньори. Тази система за чифтосване би довела до еволюционен натиск както върху мъжките, така и върху женските да придобият по-голям контрол върху процеса на чифтосване, например чрез възможност за по-бързо чифтосване, лесно възбуждане на предпочитаните партньори или чрез подобряване на качеството на мъжката сперма, както се наблюдава при макаците.

Бриндъл също така проверява дали видовете примати, които мастурбират, са склонни да се заразяват с повече патогени, включително такива, които причиняват полово предавани инфекции. Известно е например, че мъжките катерици (Geosciurus inauris) мастурбират след секс, за да прочистят организма си от инфекциозни агенти.

Бриндъл установява, че многобройните партньори за чифтосване и разпространението на патогени са свързани с мастурбацията при мъжките примати, но не и при женските. Мастурбацията може да помогне на мъжките да бъдат готови за бързо чифтосване със свежа сперма, като същевременно прочистват репродуктивния си тракт от патогени. При женските обаче двете хипотези не се съчетават. "Обикновено влагалището е леко киселинно, за да държи патогените настрана", обяснява Бриндъл, но то става по-малко киселинно, когато женският примат е възбуден, така че сперматозоидите да не бъдат убити при пристигането си. Осигуряването на по-безопасна вагинална среда за сперматозоидите я прави по-безопасна и за патогените.

Макар че проучването не открива връзка между мастурбацията на женските примати и наличието на многобройни партньори за чифтосване, Бриндъл подозира, че вероятно има връзка, която би излязла наяве с повече данни.

"Бих се обзаложила, че ако получим повече данни надолу по веригата, тогава ще открием ефект за женските", казва изследователката. Оскъдността на данните за женските животни може да се дължи отчасти на историческата тенденция да се смятат женските животни за "пасивни адресати на мъжкото поведение", посочва Бриндл.

Стигмата около изучаването на мастурбацията и сексуалното поведение започна да се смекчава, отбелязва Бриндъл, което я кара да се надява, че скоро ще бъдат направени повече открития. Но като се има предвид, че други бозайници, както и птици и влечуги, също мастурбират, Рот заявява, че "ако искаме да разберем по-голямата еволюционна картина на това поведение, трябва да погледнем отвъд приматите".

Справка:

M. Brindle et al.The evolution of masturbation is associated with postcopulatory selection and pathogen avoidance in primates. Proceedings of the Royal Society B. Published online June 7, 2023. doi: 10.1098/rspb.2023.0061

L. Roth, P. Briken, and J. Fuss. Masturbation in the animal kingdom. The Journal of Sex Research, March 22, 2022, p. 1-13. doi: 10.1080/00224499.2022.2044446

R. Thomsen. Sperm Competition and the Function of Masturbation in Japanese Macaques (Macaca fuscata). Ph.D. dissertation, 2001.

J.M. Waterman. The adaptive function of masturbation in a promiscuous African ground squirrel. PLoS ONE, Vol. 5, September 28, 2010, e13060. doi: 10.1371/journal.pone.0013060

Източник: When and why did masturbation evolve in primates? A new study provides clues, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !