Кога хората са започнали да се целуват. Древната история на целувката

Източници от Месопотамия дават нови доказателства за появата на целувката и нейната роля в предаването на болести

Ваня Милева Последна промяна на 22 май 2023 в 08:16 3216 0

Глинен модел от Месопотамия, датиран около 1800 г. пр.н.е., показва целуваща се двойка. Оригиналът се съхранява в Британския музей. 

Кредит THE BRITISH MUSEUM/CC BY-SA 4.0

Глинен модел от Месопотамия, датиран около 1800 г. пр.н.е., показва целуваща се двойка. Оригиналът се съхранява в Британския музей. 

Днес целувката изглежда като обичаен израз на любов за повечето от нас, но кога хората за първи път са започнали взаимно да докосват устните си?

Известно е, че целувката между партньорите стимулира сексуалната възбуда и съответно интимността. При най-близките роднини на хората, човекоподобните маймуни, родителските и приятелските целувки са често срещани, докато романтично-сексуалните са наблюдавани само при бонобо. Така че вероятно хората са се целували от самото начало на съществуването си, но материалните доказателства за подобно поведение се появяват сравнително късно.

Предишни проучвания твърдят, че първото известно свидетелство на човешки романтично-сексуални целувки е от бронзовата епоха от Индия, ориентировъчно датирано от 1500 г. пр. н. е.

Според заключенията на двама изследователи, представени в списание Science, тези считани досега за най-стари ръкописни доказателства от Индия, всъщност са сравнително млади. А в древна Месопотамия и Египет текстови описания на целувки започват да се появяват поне от 2500 г. пр.н.е., което е хиляда години по-рано, отколкото в Индия.

Да се определи древното културно разпространение на романтично-сексуалната целувка е предизвикателство и изглежда, че има множество независими произходи. Въпреки че някои общества може да не са практикували романтично-сексуалната целувка, тя трябва да е била известна в повечето древни култури, най-вече с разслоени и сложни общества, което може да е показателно за нейната почти универсалност.

Тъй като това поведение не се е появило внезапно или в конкретно общество, а изглежда е било практикувано в множество древни култури в продължение на няколко хилядолетия, целувката не може да се разглежда като внезапен биологичен задействащ фактор, причиняващ разпространение на орално предавани болести, като например херпес.

Наистина, патогени, които потенциално се предават чрез слюнката, са заразявали хора и в исторически и дори праисторически времена. Така че може би един ден археолозите ще се натъкнат на още по-стари сведения за двама души, които докосват устни със страст.

Източник: The ancient history of kissing, Troels Pank Arbøll and Sophie Lund Rasmussen
SCIENCE 18 May 2023 Vol 380, Issue 6646 pp. 688-690 DOI: 10.1126/science.adf0512

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !