За половината култури целувката е отвратителна

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2015 в 08:13 10227 1

Кредит Wikimedia Commons

Графити на Дмитрий Врубел "Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben".

Само сред 46% сред човешките култури целувката се счита нормален начин на взаимодействие между мъжете и жените и част от романтичните и сексуални отношения. В останалите 54% от културите целувката се разглеждат като неудобно, незадължително и дори отвратително действие.

Това установи екип от специалисти в областта на антропологията от Института Кинси при Университета на Индиана в Блумингтън.

Работата им е публикувана в списание American Anthropologist.

Изследователите анализирали данни на eHRAF ​​World Cultures (Human Relations Area Files) и Standard Cross Културен Sample, съдържащи подробни колекции на етнографски описания на разнообразни аспекти на културния и социалния живот на много човешки общества. Те провели анкета и сред 88 антрополози и културни антрополози - автори на справочника Encyclopedia of Sex and Gender (2004). По този начин, били събрани данни от 168 култури (както съвременни, така и на примитивни племена от Южна Америка, Африка и Океания) от цял ​​свят, с изключение на Сахара, Нова Гвинея и някои от племената на Амазонка (за тях не успели да намерят надеждна информация).

Обобщавайки всички данни, изследователите открили, че целувките са разпространени само сред 77-култури, а сред останалите 91, те са рядко явление или неодобрявани. Най-често целувките са разпространение сред обществата на Близкия изток (100%), Азия (73%) и Европа (70%), а най-малкото сред културите на Централна (0%) и Южна Америка (19%).

По-рано се смяташе, че целуването е широкоразпространена човешка практика, обща за всички култури и исторически периоди. Предполагаше се, че това явление се корени в ритуалите на ухажване и взаимното хранене при висшите примати. Например, напомнящо целувки поведение се среща при шимпанзетата и бонобо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!