Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Шимпанзетата използват инструменти не по-зле от хората от каменния век

Наука OFFNews Последна промяна на 09 юли 2015 в 13:16 8123 1

Кредит Valerie/Flickr

Изучавайки поведението на маймуните бонобо, учените били изненадани от разнообразието и съвършенството на инструментите, които ползват за добиване на храна - в работа влиза всичко - пръчки и камъни, употребявани като лостове, лопатки и дори ножове.

Според изследване, публикувано в Physical Anthropology, уменията на бонобо да боравят с инструменти може да превъзхождат уменията на хората от палеолита.

Наскоро израелски учени, водени от Итай Рофман (Itai Roffman) публикува резултати от проучването, което изследва използването на инструменти от малките маймуни бонобо (Pan paniscus), които живеят в зоопаркове и природни резервати. Шимпанзетата имали на разположение достатъчно количество от различни естествени материали - клони, камъни, кости и т.н. Задачите, които са им поставени, не са срещани преди това и изискват специални усилия за извличане.

Експериментаторите показали на маймуните, че храната е заровена под земята или поставена в дълги костни кухини и ги оставили да се справят със задачите, без допълнителна намеса.

 
Учудването на изследователите било голямо. Бонобо използвали успешно всичко като инструменти, много познати за нас, хората - дори мотика, с която те изкопавали изпод земята скритата храна. А една от маймуните умело разцепила дебела кост със заострен камък - досега антрополозите смятаха, че това могат само представители на Homo sapiens. Този инструмент и неговата употреба, според авторите, поразително наподобява инструментите от палеолитните култури от преди около 2 милиона години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 12:06

Бе, по-скоро първите хора са умеели колкото маймуните, а не обратно:)