Могат ли "ходещите палми" наистина да ходят?

Ваня Милева Последна промяна на 05 юни 2024 в 00:00 1426 0

Дървото голокоренова Сократея (Socratea Exorrhiza), известно като ходещата палма

Кредит Wikimedia Commons

Socratea exorrhiza е известна с интересната си коренова система, способна да се движи от мястото, където е покълнала, да развива корените си от едната страна и да ги изоставя от другата.

Дървото голокоренова Сократея (Socratea Exorrhiza), известно като ходещата палма, очарова с уникалната си способност да "ходи". Това вероятно се дължи на необичайната ѝ коренова система - докато повечето дървета имат един ствол от земята до короната, тази палма се разделя на по-малки корени на около метър от земята, което им придава вид на множество малки крака.

Въздушните му корени, действащи като "крака", му позволяват да се движи бавно в търсене на оптимална слънчева светлина. Може би. Няма консенсус по въпроса каква е причината Socratea Exorrhiza да се мести.

Някои казват, че развивайки нови корени, палмата се придвижва по няколко сантиметра на ден и ѝ се събират цели 20 метра годишно. Но други изследователи смятат пътешествията на дървото за легенда.

Това палмово дърво расте от около 50 до 1000 м надморска височина в тропическите дъждовни гори на Централна и Южна Америка. Височината на растението Socratea exorrhiza може да достигне 25 м, а диаметърът на стъблото - 16 см. Цъфти и дава плодове през цялата година и расте на всякакъв вид почви, но никога върху такива с висока плътност.

Как ходи Socratea Exorrhiza?

Удивителната способност на ходещото дърво се описва от водачи в тропическите гори от години и се появява в много източници като невероятна адаптация на растението. Ето какво пише журналистката Шери Зийталър в книгата си "Любопитните хора питат 2" (2011 г., FT Press, Sherry Seethaler, "Curious Folks Ask 2"):

"Сценаристите, които търсят перфектния главен герой на евтин трилър, биха могли да се вдъхновят от ходещата палма, открита в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Дървото бавно "се премества" от сенчесто към слънчево място, отглеждайки нови корени към светлината и позволявайки на старите корени, пречещи на неговата страст към пътешествията, да умрат."

Как ходи Socratea Exorrhiza? Socratea exorrhiza е известна с интересната си коренова система, способна да се движи от мястото, където е покълнала, да развива корените си от едната страна и да ги изоставя от другата. Кредит: Wikimedia Commons

Биологът Херардо Авалос (Gerardo Avalos) оспорва тази способност на палмата да се движи. Това явление обаче е напълно видимо в старите непокътнати гори на Коста Рика.

Защо и дали изобщо се движи Socratea Exorrhiza? Учените не са на едно мнение.

През 1961 г. британският учен Корнър (Edred John Henry Corner) изказва хипотезата, че необичайните наклонени корени на Сократеята са биологична адаптация, която позволява на палмата да расте в блатисти райони на гората. Досега няма доказателства, че корените - кокили всъщност са биологична адаптация към наводняването на почвата, и затова се предлагат алтернативни хипотези.

През 1980 г. Джон Бодли (John H. Bodley) предполага, че наклонените корени да позволят на палмата да се "оттегли" от мястото, където е пораснала, ако друго дърво падне върху нея и я повреди. Ако това се случи, палмата произвежда нови вертикални наклонени корени, за да поддържа баланс, а старите корени умират.

Въздушните корени на палмата, действащи като "крака", му позволяват да се движи бавно в търсене на оптимална слънчева светлина Socratea Exorrhiza. Кредит: Wikimedia Commons

През декември 2009 г. в списание Skeptical Inquirer американският писател Бенджамин Радфорд (Benjamin Radford) изразява мнението си по този въпрос:

"Би било смешно, ако дърветата се разхождат из тропическите гори, без никой да го види, но това е само мит“, и след това цитира резултатите два подробни проучвания потвърждават това.

В едното от тях водещ автор е споменатият по-горе Херардо Авалос, който коментира за Live Science:

"Моята статия доказва, че вярата за ходещата палма е просто мит. Идеята, че палмово дърво може действително да проследи промените в светлината на короната, като се движи бавно над горската почва … е мит, който туристическите водачи намират за забавно да разкажат на посетителите на тропическите гори."

Оттогава са предложени и други предимства на корените - кокили пред обикновените. През 1983 г. Суейн (Swaine) предполага, че способността да се придвижват позволява на палмите да растат в райони с много отломки като сухи трупи, тъй като те могат да избягват препятствията.

Същата година Хартсхорн (Hartshorn) посочва, че корените правят палмата по-устойчива, така че може да израства по-високо и по-бързо от другите. Освен това, наклонените корени позволяват на Socratea exorrhiza да изразходва по-малко биомаса за подземни корени, отколкото другите палми, оставяйки повече енергия за корените, растящи над земята. Предполага се също, че такива корени могат да осигурят предимство на палмата, когато расте на склон, но не са намерени доказателства за това.

Има и друг вид палма с подобни корени - Iriartea ventricosa.

Справка:

The function of stilt roots in the growth strategy of Socratea exorrhiza (Arecaceae) at two neotropical sites; Gregory R. Goldsmith & Rakan A. Zahawi, Estudios Tropicales, Apartado 676-2050, San Pedro, Costa Rica. 

Stilt Root Structure in the Neotropical Palms Iriartea deltoidea and Socratea exorrhiza† Gerardo Avalos, Diego Salazar, Ana L. Araya
First published: 28 February 2005 https://doi.org/10.1111/j.1744-7429.2005.03148.x

Източник;

Can 'Walking Palm Trees' Really Walk?,  Live Science

Socratea exorrhiza, fr.wikipedia.org/wiki/Socratea_exorrhiza

Socratea exorrhiza, https://en.wikipedia.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !