На кой ден от зачеването започва да бие сърцето

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2016 в 12:01 6844 0

Илюстрация: University of Oxford

Сърдечният мускул започва да бие в миши ембриони между 7-ия и 8-ия ден след зачеването, еквивалент на 16-ия ден при хората. Това са установили Пол Райли (Paul Riley) от Оксфордския университет и неговия екип, разказва сайтът на университета.

Сърцето е първият орган, който започва да функционира в човешките ембриони, както и в животни и птици. Преди се е смятало, че на първите сърдечни импулси се проявяват в човешкия ембрион между 21-ия и 22-ия ден след зачеването. Но учените са открили доказателства, че този значим момент в живота всъщност се случва по-рано. 

Изследователите използват луминесцентни маркери с молекули на калций, които се поставят в мишите ембриони. Това позволява точно определи момента, в който се активизират калциевите канали в мускулните клетки на сърцето, произвеждайки първите си импулсни движения. 

"Ние се опитваме да разберем по-добре как се развива сърцето. В крайна сметка това може да доведе до подобряване на методите за прогнозиране на пороци на сърцето, които се развиват в утробата на майката преди раждането и се проявяват в зряла възраст. Сега сме на стъпка по-близо до възможността да се предотвратяваме сърдечно-съдовите заболявания, които възникват по време на бременността, " - заяви Пол Райли.

Учените отбелязват, че няма скоро да прилагат луминесцентни маркери на калциеви молекули за изследване на човешки ембриони. Използването на миши ембриони в такива изследвания е доста често срещана практика. Но не винаги може да се разчита на коректна екстраполация на данните, получени от мишки за хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !