Нещо в очите ни може да покаже дали сме изложени на риск от ранна смърт, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2022 в 11:23 8200 0

Макрос на човешкото око. Кредит: Flickr(CC BY 2.0)

Бързо и безболезнено сканиране на човешката очна ябълка може един ден да помогне на лекарите да идентифицират „бързо старещите“ индивиди, които са изложени на по-голям риск от ранна смъртност.

Остаряването очевидно оказва влияние върху тялото на всеки, но това, че двама души имат еднакъв брой години в ЕГН-то си, не означава, че физически се състаряват с една и съща скорост.

Прегледът дълбоко в очите на човек може да бъде далеч по-добър начин за измерване на истинската му биологична възраст и това може да даде поглед върху бъдещото здраве на пациентите.

Компютърно обучен модел сега е научен да предсказва годините на живот на човек, просто като гледа ретината му, която е тъканта в задната част на окото.

Алгоритъмът е толкова точен, че може да предскаже възрастта на близо 47 000 възрастни на средна и по-голяма възраст от Великобритания в рамките на 3,5 години.

Малко повече от десетилетие след сканирането на тези ретини, 1871 души са починали и тези, които са имали по-стари ретини, са по-склонни да попаднат в тази група.

Например, ако алгоритъмът прогнозира, че ретината на човек е една година по-стара от действителната им възраст, рискът от смърт от каквато и да е причина през следващите 11 години се увеличава с 2 процента. В същото време рискът от смърт от причина, различна от сърдечно-съдови заболявания или рак, се увеличава с 3 процента.

Резултатите са чисто наблюдателни, което означава, че все още не знаем каква е връзката на биологично ниво.

Въпреки това резултатите се подкрепят от все повече доказателства, че ретината е силно чувствителна към уврежданията от стареенето. Тъй като в тази тъкан има много кръвоносни съдове и нерви, тя може да ни даде важна информация за здравето на кръвоносните съдове и мозъка на индивида.

Предишни проучвания предполагат, че клетките в задната част на човешкото око могат да ни помогнат да предвидим появата на сърдечно-съдови заболяваниябъбречни заболявания и други признаци на стареене. Но това е първото проучване, което представя „възрастовата разлика на ретината“ като силен предиктор за смъртността като цяло.

„Значимата връзка между възрастовата разлика на ретината и несърдечносъдовата/неракова смъртност, заедно с нарастващите доказателства за връзката между окото и мозъка, може да подкрепи идеята, че ретината е „прозорецът“ към неврологичните заболявания“, пишат авторите.

Тъй като само 20 души в проучването са починали поради деменция, авторите не са успели да свържат това специфично мозъчно заболяване със здравето на ретината.

Те също така посочват, че смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания, са намалели през последните години, тъй като медицината продължава да предотвратява това, което някога би било фатално.

Това означава, че здравето на ретината все пак може да бъде важен показател за сърдечно-съдовото здраве, въпреки факта, че няма корелация със смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Предишни проучвания например показват, че снимките на ретината могат да помогнат за прогнозиране на сърдечно-съдови рискови фактори.

„Тази работа подкрепя хипотезата, че ретината играе важна роля в процеса на стареене и е чувствителна към кумулативните щети от стареенето, които увеличават риска от смъртност“, заключават авторите.

Другите съществуващи предиктори за биологична възраст, които най-често са скъпи, отнемащи време и инвазивни, не са толкова точни, колкото изглежда разликата във възрастта на ретината. 

Междувременно ретината може лесно да бъде сканирана за по-малко от 5 минути. Ако можем да научим повече за това как този слой тъкан е свързан с останалата част от тялото, клиницистите биха могли да имат отличен нов инструмент в ръцете си.

Справка: "Retinal age gap as a predictive biomarker for mortality risk", Zhuoting Zhu et al., 2022, BMJ Publishing Group Ltd,
DOI: 10.1136/bjophthalmol-2021-319807

Източник: Something in Your Eyes May Reveal if You're at Risk of Early Death, Study Shows
CARLY CASSELLA, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !