Нов метод за анализ на метаболитите позволява ранна диагностика на аутизма

Антония Петрова Последна промяна на 20 март 2017 в 12:09 5012 0

източник: Feng Yu / Fotolia

Учени твърдят, че са разработили нов, точен метод, който анализира метаболитните биомаркери, за да се прецени дали едно дете е в спектъра на аутизма. 

Разстройството на развитието от т.нар. спектър на аутизма засяга около 1,5% от всички деца, но точната причина остава неизвестна, а диагностицирането изисква многодисциплинарен екип от лекари. Досегашните изследвания разкриват конкретни разлики в метаболитния процес между децата от този спектър и невротипичните деца. Засега обаче учените не могат да превърнат тези разлики в нови диагностични инструменти.

В новото изследване Юрген Хан (Juergen Hahn) и Дениъл Хаусмън (Daniel Howsmon) от Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк представят метод за идентифициране на дете от аутистичния спектър, основан на концентрации на специфични субстанции, открити в кръвни проби. Тези субстанции се произвеждат от метаболитни процеси, известни като фолат-зависим едновъглероден метаболизъм (folate-dependent one-carbon metabolism - FOSM) и transulfuration пътеки (TS).

Проучването е публикувано в PLOS Computational Biology.

източник: Pixabay

Учените са използвали данни от кръвни проби, събрани в Детската болница в Арканзас, от 83 деца с аутизъм и 76 с невротични заболявания, всички на възраст между 3 и 10 години. С помощта на напреднали инструменти за моделиране и статистически анализ метаболитните данни са позволили на изследователите правилно да класифицират 97,6% от децата с аутизъм и 96,1% от невротипичните деца.

"Този метод е единствен по рода си, който може да класифицира индивиди като спадащи към аутистичния спектър или такива, които са невротици", обяснява Юрген Хан пред Science daily. "Не ни е известен друг метод, който да използва какъвто и да било тип биомаркери, който да може да върши това, още повече със степента на точност, която ние имаме в нашата работа", подчертава Хан.

Ученият потвърждава обаче, че са необходими повече изследвания за потвърждение на откритието. Неговият екип се надява да изучи и дали чрез лечение могат да се изменят концентрациите на продуктите на FOCM и TS, и ако е така, дали това ще засегне симптомите на разстройството на аутистичния спектър.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !