Никаква връзка между ваксини и аутизъм показа изследване, поръчано от антиваксерска организация 

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2015 в 11:53 12554 3

Кредит Pauline Bartolone/Capital Public Radio

Протест срещу ваксините.

За огорчение на организацията SafeMinds, бореща се срещу ваксините, поръчано от тях мащабно изследване, установи, че няма връзка между ваксините и аутизма. Тоест опроверга твърденията на спонсорите си. 

Преобладаващото мнозинство от учените са единодушни: Ваксинациите не причиняват аутизъм.

Проучване след проучване показва сходни резултати, дори първото изследване, на базата на което се разпространи този мит бе в крайна сметка бе оттеглено, заради фалшифицирани данни. Но това не е спряло много антиваксерски групи все още се опитват да докажат тази връзка като възлагат нови проучвания, надявайки се резултатите им да подкрепят тяхната идеология.

Но финансирането на научни изследвания, които да докажат тяхната гредна точка, има обратен ефект, пише Newsweek.

Шестгодишно проучване, което търси връзка между ваксинациите и неврологичното развитие и социално поведение на кърмачета на резус макаци, финансирано частично от антиваксерската група SafeMinds, заключи, че няма доказателства за такава връзка.

Брошура на SafeMinds

Това не попречи на групата да твърди, че резултатите не променят нещата. В изявление, те казват, че са имали "опасения за промени в протокола за клиничните изследвания и анализа им, които може да са довели до тези противоречиви резултати."

Противоречието, което имат предвид е, че изнесените предварителни резултати от ограничени на брой и време изследвания уж подкрепят техните позиции, преди изследването да се разшири и да включи повече обекти и да мине през по-строги стандарти, които в крайна сметка са довели до отхвърляне на твърденията им.

Проучването е публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS). В него участват 79 новородени маймуни в шест групи. На две групи е даден тимерозал, съдържащ се във ваксините. Тимерозалът е антисептично и противогъбично средство, което съдържа живак и е често използвано във ваксините. Под натиска на антиваксерите, които го сочат като причина за аутизма, в САЩ, тимерозалът е отстранен или с намалено количество във всички ваксини за деца на възраст до 6 години през 90-те. Следващите две групи са получили MMR ваксина (срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола) (също нарочена, че причинява аутизъм) без тимерозал и на последните две групи са направени инжекции с физиологичен разтвор за контрола.

Резус макаци. 

След това учените изследвали поведението на макаците, как взаимодействат в социални ситуации, търсейки "подобно на аутистично" поведение. Те не открили нищо. У някои хора, диагностицирани с аутизъм са били наблюдавани по-нисък брой клетки в хипокампа и амигдалата. След евтаназия на маймуните, учените изследват мозъците на животните, търсейки такива промени. Те не открили никакви различия между групите и посочват, че: "Нашите данни не подкрепят ролята на тимерозал-съдържащите ваксини в невропатологията на разстройствата от аутистичния спектър".

Въпреки, че изследователите твърдят, че са дали своите данни на независим статистически консултант, SafeMinds все още искат да видят повторен анализ на данните. "Смятаме, че в рамките на тези данни има животни, които имат потенциално нежелани реакции към този график на ваксини, които биха отразили какво се случва при човешките бебета," е казал пред Newsweek президентът SafeMinds Сали Бърнард (Sallie Bernard).

Изглежда, че когато сами си плащат за изследвания, резултатите са по-трудни за преглъщане, коментира iflscience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2015 в 11:18

Всъщност защо трябва да се изпращат образовани хора да ваксинират децата на фанатиците. които стрелят по тях, както става и сега в Пакистан.
Обучаваме се в тайните на природата - за да пречим на майката Природа да се отстранява от излишни фанатици, които в бъдеще ще успеят да я разрушат, и жертваме живота на образованите медици, само заради спасяването на тъпаци?

20.10 2015 в 08:35

Иронично, напредъкът на здравеопазването и ниската заболеваемост са основните прични са възникването на тия анти-ваксърски секти.

Ако всеки ден умираха по хиляда човека от едра шарка или коремен тиф, никой (ама никой) нямаше да се осмели да говори против ваксините (или антибиотиците).

08.10 2015 в 13:42

А никой не обвинява средата, в която растат децата - изнервените често по-възрстни от естественото за природата родители, обстановка толкова далечна от естествената, стреса. И още нещо, не се знае дали случаите на аутизъм са зачестели или просот в миналото не са диагностицирани по същите критерии, защото сега си имаме диагноза за абсолютно всяко състояние.