Обявен е първият изчезнал вид за новото десетилетие (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2020 в 00:00 11355 0

Последният гигантски китайски веслонос или псефур (Psephurus gladius)  е видян през 2003 г. и никога повече, след като е изграден язовирът „Трите клисури“ на река Яндзъ. Zhang et al. (2019)

Китайски експерти обявиха изчезването на гигантския китайски веслонос, известна като  най-голямата сладководна риба в света. Някога обитател на река Яндзъ, тази риба не е виждана от 2003 г. и се смята, че е изчезнала между 2005 и 2010 г.

Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и третата по дължина в света. Въпреки това, поради различни стресови фактори - язовири, риболов, речни пристанища и замърсяване - рибата е третият вид, обитаващ Янцзъ, който е унищожен през последните години, след речния делфин Бейджи през 2006 г. и китайската херинга (Tenualosa toli) през 2015.

"Екосистемата на мегареката Яндзъ някога е била дом на разнообразна водна мегафауна, но все по-често се влияе от различни антропогенни стресови фактори, които водят до непрекъсната загуба на биоразнообразие", пишат авторите на изследването, публикувано в Science of the Total Environment, потвърждаващо изчезването на китайския веслонос.  

„Въз основа на 210 наблюдения на китайския веслонос за периода 1981-2003 г. изчислихме, че е изчезнал между 2005 г. и не по-късно от 2010 г.“

Най-голямата сладководна риба

Китайският веслонос (Psephurus gladius) бе известен като най-голямата риба в света, която живее в пресни води. Видът е открит през 1862 г. от немския зоолог Едуард фон Мартенс и е получил интересното си име заради необичайната форма на носа си. Поради дългата си стърчаща муцуна, се нарича още китайска риба меч.

Дължина на тялото на китайския веслонос може да достигне три метра, а теглото - впечатляващите 250 килограма. 

Съществуват неподтвърдени съобщения от 50-те години на миналия век, които описват екземпляр голям 7 метра (22 фута) - наречен „царят на сладководни риби“, но няма документални доказателства за това. 

Китайският веслонос е един от двата съвременни членове на род, просъществувал 75 милиона години. Но месото им отдавна е високо ценено от китайските готвачи. В резултат на това, поради активния риболов на този вид, броят им започва бързо да намалява. Освен това са изчезва и любимата храна на Веско носите - малки риби и ракообразни.

От 1993 г. този вид сладководна риба се счита за „функционално изчезнал“ - тоест няма достатъчно двойки за размножаване, за да оцелее видът.

За първи път е обявен за „критично застрашен“ от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) през 1996 г., китайските власти се опитват да спасят популацията му, а местните журналисти му дават името „пандата на река Яндзъ“.

За последно е видян жив екземпляр от вида през 2003 г. Експертите на IUCN твърдят, че няма образни доказателства за този вид от 2009 г.

„Ние уважаваме модела за оценка и експертите на IUCN“, отбелязва съавторът Уей Циуей (Wei Qiwei) от Китайската академия на науките, цитиран от South China Morning Post, „но приемаме този резултат със свито сърце“.  

Това е поредният удар за 6 300-километровата речна екосистема. В нея живеят над 4000 водни вида, но те са заплашени от изчезване с увеличаването на замърсяването на реката, трафика и прекомерния риболов на много други видове, които вече са определени като критично застрашени като гладкогръбата морска свиня (Neophocaena phocaenoides) и китайската есетра.  

В отговор на тази загуба Пекин обяви 10-годишна забрана за търговски риболов (първата в историята) в Яндзъ, започваща този месец, и която влиза в сила в началото на следващата година. Изследователите обаче твърдят, че двата язовира, построени на Яндзъ, са били гвоздеите в ковчега на вече бързо намаляващите рибни популации.

Гигантските веслоноси са мигриращи риби, което означава, че трябва да доплуват нагоре по течението, за да се размножат и оставят хайвера си. Но язовирът „Трите клисури“ пречи на това. След изграждането му през 2003 г. рибарите забелязват, че рибите се опитват да намерят нови места за размножаване надолу по течението и драстичен спад в броя на някога обичайно срещащия се „цар на реката“. Не след дълго в района риболовът е прекратен.

Правителството на Китай се надява, че забраната ще позволи намаляващите рибни запаси и намаляващото биологично разнообразие на реката да се възстановят, а междувременно предложи да преквалифицира рибарите.   

„Забраната за риболов е ключова мярка за ефективно ограничаване на упадъка на екосистемата на реката и всякакво по-нататъшно намаляване на биоразнообразието“, заяви заместник-министърът на земеделието и селските райони Ю Джънкан (Yu Zhenkang). 

Справка: Extinction of one of the world's largest freshwater fishes: Lessons for conserving the endangered Yangtze fauna, HuiZhang et al.

Източник:

Giant Chinese Paddlefish: First Species Of The New Decade Declared Extinct, IFLScience

There was a message about the first extinct animal to 2020, ScieNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !