Определиха най-големия динозавър - тежи 62 тона и е дълъг над 35 метра (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 август 2017 в 11:57 16682 0

Представа на художник за Patagotitan. MUSEUM OF PALAEONTOLOGY EGIDIO FERUGLIO

В една кариера на Патагония, Аржентина, са намерени вкаменелости, които включват прешлени и ребра на шест млади динозавъра, които може да са принадлежали на най-голямото животно, някога стъпвало на Земята, съобщи New Scientist.

Видът, наречен Patagotitan mayorum, е бил дълъг повече от 35 метра от носа до опашката и е достигал тегло около 62 тона, което се равнява на теглото на почти една дузина азиатски слонове. Той претендира за титлата "най-голям динозавър", надминавайки предишния рекордьор, друг титанозавър, известен като Argentinosaurus hiunculensis.

Изследването е публикувано онлайн днес, 9 август в списание Proceedings of the Royal Society B.

Patagotitan mayorum е живял преди 100 милиона години, по време на периода Креда и е бил завропод - огромно тревопасно животно с дълга опашка и шия, ходещо на четири крака.

Въпреки че е вълнуващо да се открие най-голямото сухоземно животно в света, учените казват, че са още по-развълнувани от откритите огромен брой фосилизирани кости, принадлежащи на най-малко шест от тези гиганти. Сравнявайки тези новооткрити кости с тези на други титанозаври, учените успяват да изградят цялостно родословно дърво на титанозаврите.

Това родословно дърво показва, че гигантските титанозаври от Патагония - включително Argentinosaurus, Puertasaurus, Notocolossus и идентифицираният нов динозавър - са част от една и съща еволюционна група, известна като клад.

Този клад показва, че "екстремният гигантизъм е еволюирал само веднъж в историята на завроподите", а не няколко пъти, заяви водещият изследовател на проучването Хосе Луис Кардаидо (José Luis Carballido), изследовател от Аржентинския Национален съвет за научни изследвания (CONICET).

Дървото на семейството показва, че подтипът P. mayorum е сестрински клад на Rinconsauria, родословие, което включва някои от най-малките титанозаври, пишат изследователите в проучването. Някои от тези "малки" титанозаври, включително Rinconsaurus и Saltasaurus са имали тегло около 6 тона.

Колосално откритие

Съвременната история на титанозаврите започва през 2012 г., когато Аурелио Ернандес, работник в ранчото Ла Флеча  в Патагония, Аржентина, намира няколко вкаменелости, докато пасе овцете. Ернандес показа мястото на един от собствениците на ранчото, Оскар Майо, който веднага разбира, че това може да са останки от динозаври.

Майо поканва на мястото палеонтолози, които прекарват общо 18 месеца, за да изкопаят костите, включително и една 2.4- метрова бедрена кост. Анализът показа, че мястото съдържа останките на най-малко шест различни екземпляра, заяви Кардаидо пред Live Science.

Реконструираният динозавър е бил толкова голям (37 метра), че не могъл да се побере в една музейна зала и дългата му шия с малка глава е стърчала навън в коридора, посрещайки посетителите в Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Снимка: AMNH

Динозавърът официално е наречен Patagotitan mayorum . Названието на рода прави препратка към Патагония, където е намерен, а "титан", напомня за гръцките божества, известни със своята огромна мощ и размер. Името на вида е в знак на благодарност към семейството на Майо за гостоприемството им по време на разкопките, съобщават учените в проучването.

Още по-големи

Откритите титанозаври са доста високи и вероятно са достигали почти 15 метра височина, ако вратовете им се насочат нагоре, обясни Кардаидо.

Въпреки че всичките шест P. mayorum са масивни, анализът на петте бедрени кости и една раменна показва, че тези индивиди "не са спрели да растат", пишат изследователите в проучването.

Това означава, че може да има още по-големи динозаври на това място, които чакат да бъдат открити", заяви Кристина Къри Роджърс (Kristina Curry Rogers), палеонтолог от Колеж Макалистър в Сейнт Пол, Минесота.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !