Папагали правят оценки на вероятностите, досега наблюдавани само при примати

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 март 2020 в 00:51 3971 0

Кредит Amalia P. M. Bastos

Изследване, публикувано в списание Nature Communications, открива, че птиците кеа (Nestor notabilis) могат да преценяват статистически вероятности, основавайки се на поведението, което има по-голям шанс да им донесе храна. Това поведение е ниво на интелигентност, досега наблюдавана само при примати, което нарежда тези папагали измежду най-умните видове птици. 

Кеа са необичайни животни и единствените алпийски папагали. Изследване от 2018 г. открива, че те са достатъчно интелигентни, за да обезвредят капани, предназначени за хермелини, така че безопасно да извадят яйцата-примамки отвътре. В рамките на 30 месеца 227 капана са атакувани, някои от кутиите са преобърнати наобратно, а други са нападнати с пръчки. 

В изследването на учени от Университета на Оукланд взимат участие шест птици кеа, които първо са обучени да свързват черния цвят с награда - храна, а оранжевия - с липсата на награда. 

След това прозрачни контейнери са напълнени с различно съотношение черни и оранжеви пръчици. Учените вадят пръчица от един от двата контейнера пред папагала, скривайки цвета на пръчицата и оставяйки папагала да избере затворена ръка. 

Кеа показват предпочитание към ръцете, извадили пръчица от контейнера с по-голям брой черни пръчици, т.е. с по-голямата вероятност да получат награда. 

Птиците не са толкова привлечени от контейнерите, съдържащи най-голям тотален брой черни, или най-малко оранжеви пръчки, а само от тези, които имат повече черни, отколкото оранжеви. 

Когато в контейнерите се поставят физически прегради, променящи отношението между двата вида, папагалите променят предпочитанието си в съответствие с това. 

Папагал кеа и контейнерите с пръчици. Кредит: Amalia P. M. Bastos

Накрая птиците показват и предпочитание към хората, които са вадели повече печеливши пръчици и съответно са им давали повече награди в миналото. Всичко това взето заедно показва наличието на действащ сложен когнитивен процес на статистическа преценка. 

Подобни  експерименти са провеждани с човешки деца и големи човекоподобни маймуни в миналото и резултатите показват, че папагалите имат сходен вид мисловна гъвкавост. 

Ще са необходими още проучвания да се разбере как животинските мозъци обработват тези вероятности, но взимайки предвид, че последния споделен общ предшественик с птиците е преди около 312 милиона години, е възможно тази способност да се е появила еволюционно повече от веднъж. 

Тези открития влияят не само на начина, по който разбираме еволюцията на интелигентността в животинското царство. Екипът смята, че съчетавайки съществуващите технологии за изкуствен интелект, вдъхновени от мозъците на бозайниците и механизми, извлечени от мозъците на птиците, може да се създаде по-комплексна версия на изкуствен интелект с по-големи способности за преценка. 

Източници: Science alert - Parrots Are Only The Second Kind of Animal We've Found That Can Grasp Probabilities

IFLScience - Vandal Parrot Exhibits Behavior Previously Only Seen In Primates

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !