Първи в историята кадри показват как японски маймуни ловят риба (видео)

Яденето на риба може да помогне на снежните маймуни да оцелеят през суровата зима

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2023 в 00:01 4742 0

Снежна маймуна лови риба в района на Камикочи в Японските Алпи.
Снежна маймуна лови риба в района на Камикочи в Японските Алпи. Кредит: Genki YAMADA, NHK (CC BY 4.0)

Японски макаци са наблюдавани директно да ловят и ядат риба от течаща река. Това е първият случай, в който маймуна е видяна да лови риба, и изследователите смятат, че това поведение може да е еволюирало при определена група макаци като средство за оцеляване в мразовитите зими на Японските Алпи.

"Японските макаци, Macaca fuscata, от Камикочи в Японските Алпи издържат на една от най-студените и сурови условия на живот през зимата, когато недостигът на храна ги излага на риск", обясняват авторите на изследването.

Обикновено маймуните се хранят с бамбукови листа и други дървесни растения по време на годишното застудяване, въпреки че в района на Камикочи има многобройни потоци, захранвани от вулканични извори, които поддържат целогодишна температура от 6°C и не замръзват през зимата.

Предполагайки, че водните организми, обитаващи тези потоци, могат да помогнат за изхранването на местната популация от снежни маймуни, когато другата храна е оскъдна, изследователите прекарват три последователни зими, анализирайки съдържанието на изпражненията на маймуните. В около 20% от пробите от изпражненията те откриват ДНК на кафява пъстърва, което показва, че макаците може да са се хранили с риба.

Камикочи е субалпийска зона (1500-1600 м надморска височина), където температурата пада под -20 ℃ в средата на зимата. Кредит: Masaki TAKENAKA, Shinshu University

Не е ясно обаче дали маймуните активно са ловили жива пъстърва, или само са събирали мъртва риба. За да проучат това, изследователите проследяват няколко групи японски макаци по бреговете на река Азуса между януари и март 2022 г.

"Успяхме да наблюдаваме поведението на японските макаци, които улавят плуваща риба и я консумират потенциално четиринадесет пъти, шест пъти чрез пряко наблюдение и осем пъти с камери с инфрачервени сензори", пишат авторите на изследването. "Данните от фотокапаните включваха още шест възможни улавяния, въпреки че това не можеше да бъде надеждно подтвърдено като риба."

"В допълнение към тези успешни риболовни прояви наблюдавахме и няколко неуспешни опита, когато японските макаци реагираха на звука на пръскащата се във водата риба", посочват авторите.

Описвайки примитивните методи, използвани от маймуните за улавяне на водната им плячка, изследователите обясняват как животните са преследвали рибите в плитките води, преди да ги хванат с двете си ръце и да ги изядат.

Снежна маймуна, хващаща плуваща риба в Камикочи, района на националния парк Чубу Сангаку в Японските Алпи. Кредит: Genki YAMADA, NHK

След потвърждаване на поведението при риболов на японски макаци в района на Камикочи, следващата стъпка за учените е да разберат по-нататък защо и как са се развили тези поведения.

"След като получихме доказателства, че японските макаци в Камикочи ловят и ядат жива риба, следващата стъпка за нас в това изследване беше да проучим как това поведение на хранене с риба се разпространява в групата на макаците", обяснява авторът на изследването Коджи Тоджо. "Дали това е генетично? Дали това е вид култура, която може да се предава в рамките на групата?"

Въпреки че изследователите се надяват, че текущите им наблюдения ще дадат отговор на тези въпроси, те предполагат, че поведението вероятно се е развило поетапно, тъй като макаците постепенно са започнали да използват реката за храна през зимата. Според тяхната теория маймуните вероятно са започнали да се хранят с водни растения, което би довело до неволна консумация на водни насекоми, живеещи сред тази растителност.

С течение на времето макаците може да са започнали целенасочено да търсят тези речни буболечки, като са се научили да преобръщат камъни и да ловят плуващите насекоми. Това от своя страна може да им е дало възможност да усъвършенстват  уменията за риболов.

Потоците, съдържащи тези водни растения, също са дом на много студеноводни сьомгови риби, така че е съвсем естествено да се предположи, че може би макаците могат да се насочат от насекоми към риба.

"Предполагаме, че усвояването на поведението за улавяне на плуващи водни насекоми може да се е превърнало в предварително адаптивно поведение за лов на плуващи риби", пишат авторите. "Всъщност, тъй като поведението на улавяне на плуващи водни насекоми се наблюдаваше често в това изследване, много е вероятно поведението на улавяне на риба първо да се е появило случайно."

Сега, след идентифицирането на 200 индивида в четири отделни групи, Тоджо и неговият екип се стремят да разберат как това поведение може да бъде предадено на други индивиди в групата и в бъдеще поколения.

Справка: Masaki Takenaka et al, Behavior of snow monkeys hunting fish to survive winter, Scientific Reports (2022). DOI: 10.1038/s41598-022-23799-1

Източници:

Fish-hunting and eating behaviors confirmed in Japanese macaques
Shinshu University

First-Ever Footage Shows Snow Monkeys Fishing In Japan, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !