Пиенето на мляко е направило древните европейци по-високи от азиатците

Европейците може би са станали по-високи от азиатците, защото са разчитали на млечните продукти за храна вместо на зърнените култури

Ваня Милева Последна промяна на 24 януари 2023 в 00:01 2810 0

Кредит Wikimedia Commons

Млякото е богат източник на енергия и хранителни вещества.

Анализ на древни човешки скелети показва, че увеличаването на размерите и теглото в някои региони съвпада с появата на толерантност към лактозата.

Хората в Северна и Централна Европа са увеличили ръста си между 7000 и 4000 години, докато хората на други места са останали със същия ръст или са станали по-ниски, установи проучване.

Ръстът на някои европейци вероятно се дължи на това, че те са развили по-рано поносимост към лактозата, твърдят изследователи.

Смята се, че способността да се произвежда ензимът лактаза в зряла възраст и да се усвоява млякото е изиграла важна роля за здравето и еволюцията на древните хора.

Проучванията сочат, че тези, които са били в състояние да консумират мляко без здравословни усложнения, са били в състояние да преодолеят острия глад, поради което устойчивостта на лактазата се е разпространила чрез естествения подбор.

За да оценят влиянието на поносимостта към лактоза върху размера на хората, Джей Сток (Jay Stock) от Западния университет в Онтарио, Канада, и колегите му събират данни за 3507 скелета от 366 археологически обекта в седем региона - Леванта, Южна, Централна и Северна Европа, долината на Нил, Южна Азия и Китай - отпреди 30 000 години.

Изследователите използват скелетни измервания, за да оценят височината на хората, и размера на носещите стави, за да оценят теглото им.

Те установяват, че средният ръст на мъжете и жените в световен мащаб намалява отпреди 30 000 години нататък, като отпреди между 8000 и 6000 години достига своя минимум. Но в Централна Европа ръстът се е увеличил между 7000 и 4000 години, а в Северна Европа - между 8000 и 2000 години. Подобни тенденции се наблюдават и при телесната маса.

Най-ранните данни за производство на млечни продукти са отпреди около 9000 години в Западна Азия, откъдето те се разпространяват по целия свят, достигайки Централна Европа преди най-малко 7400 години.

Авторите изказват предположението, че увеличаването на ръста е резултат от това, че тези европейски народи са станали толерантни към лактозата, което им е позволило да си набавят повече хранителни вещества от млякото. В други части на света по това време хората са консумирали само ферментирали млечни продукти, като кисело мляко и сирене, които съдържат по-малко лактоза.

Въпреки че данните не могат да докажат, че причината е устойчивостта на лактазата, изследователите твърдят, че това е убедително обяснение.

"Показваме, че времето и географията на увеличаване на размера на тялото съответстват на данните за устойчивостта на лактазата, а лактозата е толкова важен компонент на диетата, тъй като осигурява много богати на енергия и хранителни вещества източници на храна", обяснява Сток.

Проучването обаче установява, че хората от територията на днешна Великобритания всъщност са останали по-дребни през същия период, въпреки че са били сред ранните консуматори на мляко.

Марк Томас (Mark Thomas) от Университетския колеж в Лондон, който не е участвал в настоящото проучване, оценявайки висоико работата по проучването, заявява за New Scientist, че "не вижда систематичен анализ", който да подсказва, че твърдението за еволюционния натиск по отношение на лактазата по това време в наблюдаваното увеличаване на телесната маса "е нещо повече от предположение".

Предишни изследвания предполагат, че хората са станали по-дребни, когато са изоставили начина на живот на ловците и събирачите и са започнали да отглеждат земеделски култури, тъй като разчитането на една-единствена култура е било по-малко хранително.

Но новото изследване откри убедителни доказателства, че хората са ставали все по-дребни преди да преминат към земеделие, което подсказва, че е имало и друга причина за намаляването на ръста им, отбелязва Томас.

Справка: Long-term trends in human body size track regional variation in subsistence transitions and growth acceleration linked to dairying
Jay T. Stock, Emma Pomeroy, Christopher B. Ruff,  Marielle Brown, Matthew A. Gasperetti, Fa-Jun Li, Lisa Maher, Caroline Malone, Veena Mushrif-Tripathy, Eóin Parkinson, Michael Rivera, Yun Ysi Siew, Sofija Stefanovic, Simon Stoddart, Gunita Zariņa and Jonathan C. K. Wells
PNAS, January 17, 2023, 120 (4) e2209482119, https://doi.org/10.1073/pnas.220948211 

Източник: Milk may have fuelled a growth spurt in ancient Europeans New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !