Полезни ли са добавките от колаген и биотин? Отговаря клиниката Майо

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2021 в 00:01 17460 0

Кредит: CC0 Public Domain

Всеки е срещал реклами на добавките от колаген и биотин. Какви са те и полезни ли са?  Отговаря клиниката Майо.

Добавките от колаген и биотин привличат вниманието като средство, подпомагащо здравето на ставите и костите. Важно е обаче да се разбере какво представляват колагенът и биотинът и какви са наличните изследвания в подкрепа на тези твърдения.

Колагенът е концентриран в костите, сухожилията, кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи. Помага за осигуряването на тяхната еластичност и здравина. С напредване на възрастта започваме да губим колаген в тялото си и става по-трудно да си го набавяме повече.

Най-малко 30% от протеиновото съдържание на тялото ви е направено от колаген. Колагенът е направен от четири аминокиселини, които са градивните елементи на протеина: пролин, гликлин, лизин и хидроксипролин. Тези аминокиселини са групирани заедно във форма, известна като тройна спирала и тя изгражда колагена. За да се образува тази тройна спирала, трябва да имаме достатъчно витамин С, цинк, мед и манган в диетата си.

В човешкото тяло са идентифицирани 29 типа колаген, като доминират три от тях.

Това са и типовете, които обикновено се срещат в колагеновите добавки:

Тип I

Този тип се среща в костите, връзките, сухожилията и кожата за еластичност и здравина. Източникът в добавките е от говеждо месо и риба.

Тип II

Този тип е хрущял. Източникът в добавките идва от пилешки хрущяли и стави.

Тип III

Този тип се среща заедно с тип I в кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи. Източникът в добавките е от говеждо.

Ако планирате да приемате колагенова добавка под формата на течност или на прах, важно е да се спомене, че тройната спирала, която изгражда колагена, не може да се абсорбира в цялата си форма. Първо ще се разгради на отделни аминокиселини в стомашно-чревния тракт, преди да достигне до кръвоносната система. След това организмът да я сглоби отново и да образува нови протеини, където сметне за необходимо и за използване, което той смята за необходимо.

Тези нови протеини може да не съдържат същите аминокиселини, които първоначално са били приети в добавката колаген, и не е известно дали тези реструктурирани протеини ще бъдат насочени към областта, която производителят на добавките твърди в рекламата. Следователно засега не е ясно дали организмът ще използва колагеновата добавка, която има за цел да помогне на кожата, косата, ноктите и ставите да създаде колаген, който би го направил. Освен това, ограничени големи и дългосрочни рандомизирани контролни изпитвания подкрепят използването и препоръките за колагенови добавки за широката публика.

От обща здравна гледна точка е важно да осигурите адекватен протеин в диетата си. С напредване на възрастта нуждите ви от протеини се увеличават леко, за да се поддържа чиста телесна маса. Консумирането на храни, които съдържат първичните аминокиселини, които изграждат колагена, може да помогне за поддържане на здравето на кожата, косата, ноктите и ставите с напредване на възрастта.

Тези храни са добри източници на глицин, пролин, лизин и хидроксипролин:

  • Костен бульон
  • Неароматизиран желатин
  • Млечни продукти, особено сирене Кашкавал
  • Зеленчуци
  • Негенетично модифицирана соя като тофу
  • Спирулина
  • Животински източници като червено месо, птиче и свинско месо, риба и яйца

За да се подпомогне образуването на колаген, също е важно да се осигури адекватен прием на храни, които съдържат витамин С, цинк, мед и манган. Тези хранителни вещества могат да бъдат набавени, като се яде разнообразна храна, богата на плодове и зеленчуци, включително зеленолистни и кореноплодни зеленчуци, заедно с ядки и семена - особено коноп, тиква и кашу.

И накрая, важно е да имате предвид какво може да увреди производството на колаген. Такива фактори включват прекомерен прием на захар, пушене, излагане на слънце или ултравиолетова светлина и замърсители на околната среда.

Биотинът е форма на витамин В7, който помага на ензимите да разграждат мазнините, въглехидратите и протеините. Въпреки че се продава за по-здрава коса, кожа и нокти, няма доказателства, че приемът на добавки с биотин ще постигне тези цели.

Приемането на биотин под формата на добавка може да бъде от полза само за хора със заболяване, което пречи на биотина или с алкохолизъм, които може да имат дефицит. За останалото население адекватният прием на биотин от 30 микрограма на ден може да се постигне само от храната, без да е необходимо да се вземат добавки. Биотинът може да се среща в сьомгата, авокадото, сладките картофи, свинското месо, ядките и семената.

Високите дози биотин - 10-300 милиграма на ден - могат да осигурят фалшиво високи или ниски кръвни нива на TSH или тироид-стимулиращ хормон, витамин D и тропонин. Ето защо е важно да уведомите вашия лекар дали приемате биотинова добавка - или каквато и да е добавка.

Източник: Q and A: Collagen and biotin supplements, Mayo Clinic News Network. Distributed by Tribune Content Agency, LLC.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !