Природа и изкуство - окраската на новооткрит паяк е като шедьовър на Ван Гог

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 април 2020 в 00:32 4357 0

Кредит Joseph Schubert, Museums Victoria

Maratus constellatus е кръстен на картината на Ван Гог "Звездна нощ".

Малък паяк, чиято окраска прилича на шедьовъра на Винсент Ван Гог "Звездна нощ", е един от нови седем вида, открити от 22-годишен австралийски ентомолог с прякор Спайдърмен (Човекът-паяк) и описани в публикация в списание Zootaxa.

Джоузеф Шуберт (Joseph Schubert) от Музея на Мелбърн вече е дал име на десетина вида "танцуващи" членестоноги, познати като паунови паяци. Наречени с основание "малките австралийски райски птици", мъжките от тази група използват ярко оцветените си кореми и трета двойка крака, за да изпълняват драматични любовни танци, подобни на тези на птичите си съименници.

Тези паяци се срещат на много места в Австралия, от пясъчни дюни до пасища, някои проявяват и високо специализирани адаптационни способности, за да оцелеят в екстремни условия. Забележителните шарки на мъжките са създадени от тънки четинки и власинки, които отразяват както видимата, така и ултравиолетовата светлина и създават "забележителна орнаментация", приличаща на тази на пауните. Шуберт обяснява, че за имената им се е вдъхновил от драматичните им цветове или хората, които първи са ги открили. 

"Някои от видовете в този труд са открити от граждани с научни интереси, които са записали местоположенията им и ми изпратиха снимки - тяхната помощ е толкова важна за такъв тип проучване", разказва Шуберт.

Младият учен получава информация за индивидите, за да ги идентифицира, от неправителствената инициатива Project Maratus - координирано усилие да се откриват нови видове на острова от гражданите.

От ляво надясно: Maratus constellatus, Maratus inaquosus и Maratus laurenae. Кредит: Museums Victoria

Изследването описва новите видове, пет от които са открити в Западна Австралия (Maratus azureus, Maratus constellatus, Maratus laurenae, Maratus noggerup и Maratus suae). Двата други вида - Maratus volpei и Maratus inaquosus са открити съответно в Южна Австралия и Виктория. В момента съществуват 85 вида познати на науката. 

"Трябва да кажа, че Maratus constellatus със сигурност е любимият ми - толкова красиво изглеждащ вид, а шарката му ми прилича на "Звездна нощ" от Ван Гог. Освен това пътувах много много дълго, за да го открия!", споделя Шуберт и допълва, че това е едва началото на нов списък открития на видове Maratus.

"Далеч не мисля, че сме приключили, имайки предвид колко много видове са открити едва наскоро и колко много места още чакат да бъдат проучени - все още активно търся нови видове паунови паяци!", категоричен е Шуберт.

От ляво надясно: Maratus noggerup, Maratus suae и Maratus volpei. Кредит: Museums Victoria

Може би толкова интересна, колкото окраската на тези паяци е техният уникален танц на ухажване. Според описанието му, публикувано в Cell, мъжкият застава нависоко и използва третия си чифт крака с бели връхчета, за да привлече женските, които не са с толкова интензивно оцветяване. Когато са привлекли със сигурност вниманието на женската, мъжките произвеждат вибрации, които приличат на забавен танц. Ако женската прояви интерес, тогава мъжкият повдига корема си и показва всичките си движения с крака в бърза серия.

Цялото представление може да продължи над час, в зависимост от това колко е претенциозна публиката.

За своя голям финал мъжкият показва последен жест, с който затвърждава сделката. Копулацията може да продължи от няколко минути до над час. 

Източник: IFLScience - Spider Resembling Van Gogh's "Starry Night" Among Seven New Australian Species Discovered

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !