Пауните разклащат перата на опашката си така, че да хипнотизират женските (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 април 2016 в 10:40 15395 0

Мъжки паун, показващ опашката си

Кредит Roslyn Dakin / PLoS ONE

Мъжките пауни използват сложни демонстрации, за да спечелят женските.

Мъжките пауни разтварят пъстрите си опашни пера и ги разклащат, но някак си запазват преливащите кръгове в тях почти неподвижни, като фиксиран поглед на десетки "очи".

Сега екип от американски и канадски учени са открили как успяват да направят това красивите птици,

Статия в ABC Science отбелязва 3 ключови момента в тази сложна демонстрация за спечелване на женските.

  • Перата на опашката на пауна трептят средно 25 пъти в секунда, което създава нискочестотен звук
  • Бързото движение създава сияние около пигментни петна по опашните пера
  • Тези "очи" са заключени заедно с микрокукички така, че да остават неподвижни

"Този трик привлича визуално вниманието на женските пауни и винаги предшества съвкуплението," пише в новото изследване в списание PLoS ONE.

Чарлз Дарвин първи забелязва това поведение преследване и танц едновременно (chase-and-dance behaviour) преди век и половина, но учените никога досега не бяха напълно изяснили биомеханиката му.

Екипът, воден от д-р Розлин адейкън (Roslyn Dakin) от Университета на Британска Колумбия, Канада, изследва брачния танц, при който мъжкият потрепва с огромните си метър и половина дълги пера, които държи изправени в продължение на стотици часове по време на размножителния период, който може да продължи два до три месеца.

Изследователите използват високоскоростно видео, за да анализират трептящото движение на перата на 14 възрастни пауна.

Те открили, че перата вибрират средно с около 25 удара в секунда като генерира пулсиращ нискочестотен звук, който трудно би чул човек, но е в идеалния диапазон за техните дами.

Изследователите открили, че бързото разклащане на перата на опашката на паунови създават динамична картина на всички цветове на дъгата около пигментните петна.

"Възможно е, това движение на цветовете около пигментните петна да влияе на женските пауни за важния избор на половинка", пишат те.

С помощта на сканиращ електронен микроскоп учените открили, че петната остават на една и съща позиция по време на това поведение, защото са заключени заедно с микрокукички, много подобни на тези на летателните пера.

Това придава на всяко "око" по-голяма плътност от околните рехави власинки, фиксирайки го почти на едно място, блестейки на фона на свободно движещите се власинки, отбелязват изследователите.

Колкото са по-дълги перата на опашката на мъжкия, толкова по-бързо той може да ги разклаща. Това усилие изисква повече мускулна сила и може да е мощен сигнал на отбор за женските, казват учените.

Според изследователите проучването им се противопоставя на мнението на Дарвин, че танцът на пауна служи "просто да привлече внимание".

"Напротив, нашите резултати предполагат възможността сексуалният подбор чрез женския избор да е оформил както биомеханичната конструкция на перата, така и поведенията,  произвеждащи визуални и звукови сигнали", пишат те.

Източник Roslyn Dakin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !