Признаци на живот в горещи извори на 3,5 млрд години могат да променят мисията до Марс

Наука OFFNews Последна промяна на 13 юли 2017 в 13:39 8188 1

Снимка: Tara Djokic

Откритите наскоро признаци на живот на около 3,48 милиарда години в горещи извори в региона Пилбара в Западна Австралия могат да повлияят върху дебата къде се е зародил първо живота на Земята. Това също така поже да окаже въздействие върху избора на най-добро място за бъдещ живот на Марс, пише IFL Science.

Дарвин предполага, че животът е започнал в "топло малко езеро", но през последните години местата, които най-много отговарят на това определение - а именно покрайнините на вулканичните горещи извори - бяха заменени като предпочитани от геотермалните извори на океанското дъно. Изводът от тези две конкуриращи се теории ще оформи и изборът на човечеството къде да се насочи в търсене на живот отвъд Земята. Марс някога е имал също горещи извори, докато Европа и Енцелад се смята, че в момента имат геотермални извори.

Теорията за горещите извори винаги е била обърквана от факта, че най-старото доказателство, което имаме за живота в подобни извори е на 400 000 години - вече е известно от молекулярни часовници и океански фосили, че животът е на най-малко 4 милиарда години. Нещо повече - докато растенията и животните едва наскоро излизат на сушата, то микробите са открити върху земни места от преди 2,7-2,9 милиарда години. Дори това се считаше за озадачаващо доскоро, ако първоизточникът на живота идва от места, обградени от суша. Много по-логично е ако на живота са му трябвали милиарди години да излезе от океаните, отколкото ако е произлязъл от земни водни източници.

Затова и новината, съобщена от дипломиращия се студент Тара Джокич (Tara Djokic) от Университета на Нови Южен Уелс, Австралия, че земни скали на 3,5 милиарда години съдържат признаци на живот, променя дебата. Джокич подчертава, че нейното откритие не доказва, че животът е започнал от горещите извори, а само премахва аргументите срещу тази теза.


Тези скални депозити, наречени гейзерити, са създадени от горещи извори преди 3,5 милиона години; T. Djokic et al./Nat. Commun

Може и никога да не се разбере със сигурност кой е първоизточникът на живота на Земята, но космосът е различна тема. Всички мисии до Марс са мотивирани отчасти от надеждата да се намери живот, но подготвяната Mars 2020 rover има това за основна задача. Списъкът с възможни места за тази мисия постепенно се скъсява и Джокич отбелязва, че на три от тях се съдържат следи от горещи извори. На едно от тези места - Колумбия Хилс, където се приземи Spirit, има доказателства, че съдържа остатъци от горещ извор.

"Ако животът може да се запази в горещ извор толкова назад в човешката история, тогава има и много голям шанс да бъде запазен и в марсиански горещ извор също", коментира Джокич. От друга страна, ако наистина горещите извори са стартовата точка за живота на Земята, това е лоша новина за предлаганите мисии за проучване на луни във външната Слънчева система, където леден слой покрива океаните с вероятни геотермални извори отдолу.

Джокич успява да определи, че изворите, които проучва, са над земята, а не в плитки части от океаните, защото съдържат гейзерит - минерал, намиращ се само в пресни водоеми. Гейзеритът се образува, когато горещи, богати на кварц, флуиди са изложени на вода. Geyserite is formed when high-temperature silica-rich fluids are exposed to water.?????????

До преди работата на Джокич нито един гейзерит не е бил идентифициран на повече от 400 милиона години - огромен пропуск във фосилните записи. Джокич отбелязва, че вулканичните среди по своята природа са силно променящи се и много по-стари места може да са били разрушени от изригванията.

Откриването на толкова стар гейзерит е интересно само по себе си. Причината работата на Джокич да бъде публикувана в престижното издание Nature Communications е, че в същоте древни извори тя открива строматолити - пласт от микроби, който под фосилна форма представлява едни от най-старите доказателства за живот. Други признаци за микроби, като добре запазени мехурчета, също са хванати в същите скали.

Тези скали в Dresser Formation, Западна Австралия, включващи слоеве гейзерит, показват наличие на отдавна изчезнали горещи извори на 3,48 милиарда години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12047

1

Димитър Димитров

13.07 2017 в 23:09

Животът е технология по стара от тази галактика и вселената и може да съществува почти навсякъде . Разумният живот е голяма рядкост поради самоубийството но цивилизациите . Все пак някой от тях създават технологии за неговото съхранение и разпространение, които продължават да действат и след тяхната смърт . Животът няма начало . Той просто е . Ще го откриете на още по-невероятни места и някой ден човечеството може би ще стане сеяч. Имайте в предвид обаче, че който сее обикновено смята че има право да жъне.