Психолозите съветват: Как лесно да се отървем от рутината

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юни 2018 в 12:28 3653 0

Кредит Hostelworld

Изглежда неизбежно - с времето и повторението някои преживявания избледняват.

Но ново изследване разкри прост трик, който всеки може да приложи, за да вдъхне нов живот и удоволствие в обичайните за него дейности и да направи старите преживявания отново свежи, разказва ScienceAlert.

Констатациите са отразени в Personality and Social Psychology Bulletin.

Според Робърт Смит (Robert Smith), изследовател на поведението на потребителите, и Ед О'Брайен (Ed O'Brian) от Университета на Охайо, ключът е да се опитаме да извършим познатите неща по необичаен за нас начин.

Това може да наруши неизбежната хедонична адаптация (и следователно имунитет) към повтарящите се преживявания и дейности и да ни спомогне да съживим чувството за вълнение в тях. От друга страна, новите обекти на потребление карат хората да ги оценяват по-подробно и внимателно, потъвайки в процеса.

Насоките може да звучат отвлечено, но резултатите от експериментите, осъществени от двамата изследователи, показват колко просто може да бъде приложението им.

В един от тях 68 участници трябва да ядат пуканки, като само на половината от групата им е позволено да използват ръцете си.

Другата половина трябва да яде пуканките с пръчици. Разбира се - това е доста сложно и нелепо нарушение на общоприетото преживяване - но по-нататък изследователите разпитват участниците и се оказва, че тези, които са използвали пръчици, изпитват повече удоволствие от тези, които са използвали ръцете си.

"Когато ядете пуканки с пръчици, им обръщате повече внимание и вие сте по-погълнати от преживяването", коментира Смит. "Чувството е като да ядеш пуканки за първи път".

Средна оценка на удоволствието от пуканките при първи и втори експеримент. O'Brien & Smith / Personality and Social Psychology Bulletin 2018

При другите експерименти, където хората е трябвало да намерят нови начини да пият вода или да гледат видео - тези доброволци също оценяват удоволствието си по-високо от контролите, които извършват същите дейности по обичайните начини.

Разбира се, тези примери звучат малко глупаво, нереалистично, дори банално - това не са дейности, които някога бихте опитали в реалния свят.

Но все пак може да намерите различни начини да преживявате любимите си неща - може би превърнали се до голяма степен в скучни или прекалено познати. Можете да преоткриете елементите от тях, които обичате, като начало.

"Когато нещо изглежда ново, хората му обръщат повече внимание", обясняват изследователите в The Conversation. "И когато хората обръщат повече внимание на нещо приятно, те са склонни да му се наслаждават повече."

Ако смятате, че идеята звучи изкуствено, изследователите посочват, че тук всъщност става въпрос за психологически трик с широко разпространение - като например при вечерята на тъмно, където хранещите се ядат в непрогледни ресторанти и преоткриват удоволствието от попадане в уникално ограничени обстоятелства.

"Причината да се наслаждаваме повече на храната може да не се дължи конкретно на тъмнината", коментира Смит. "Може да е просто фактът, че храненето на тъмно е необичайно."

Никой не ви съветва да гасите светлините по време на вечеря, но същият подход може да ви помогне да възстановите силата на собствените си чувства, които са избледнели с времето.

"Тук се намира рядко решение на почти универсалния феномен на пресищане, или намаляващото удоволствие, което идва с рутината", обясняват изследователите в The Conversation.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !