Равенството между половете е невъзможно, ако се фокусираме само върху жените и изключваме мъжете

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2019 в 00:08 4737 0

ClickFlashPhotos / Nicki Varkevisser, CC BY 2.0

Момчетата от бедните градски райони по света също стават жертви, дори по-често от момичетата, на сексуално насилие, малтретиране и липса на грижи.

Да се обърне внимание на това е от решаващо значение за равенството между половете, показват проучвания, цитирани от ЕurekАlert!.

Едно проучване, публикувано в Journal of Adolescent Health, заедно с подобни нови изследвания, показва, че адекватният фокус върху проблемите на момчетата е от решаващо значение за постигане на равенство между половете в дългосрочен план.

"Това е първото глобално проучване, което изследва как група от травматични детски преживявания, известни като ACE (Adverse Childhood Experiences), действат комплексно, предизвиквайки специфични здравословни проблеми в ранна юношеска възраст, с ужасни последствия за цял живот", заяви д-р Робърт Блум (Robert Blum), водещ изследовател в GEAS (Global Early Adolescent Study - Глобално проучване на ранното юношество), което обхваща много страни от петте континента. "И макар да открихме, че момичетата често страдат, противно на общото убеждение, момчетата съобщават, че са изложени на още по-голямо насилие и липса на елементарни грижи, което ги прави по-склонни да отвръщат с насилие в замяна."

Проучването каталогизира 1284 пострадали от АСЕ младежи на възраст между 10 и 14 години в 14 „бедни градски среди“ по света. Открити са изключително сходни травматичнипреживявания, независимо от това къде са живели децата, включително Виетнам, Китай, Боливия, Египет, Индия, Кения, Великобритания и САЩ. Докладът е първият, който включва оценка на това как влияе бедността на малките деца в много страни с нисък и среден доход, където живеят по-голямата част от 1,8 милиарда млади хора от 10 до 24-годишна възраст по света - около една четвърт от глобалното население.

Като цяло 46% от младите юноши съобщават, че са преживели насилие, 38% заявяват, че са преживели емоционално пренебрежение, а 29% са лишени от основни физически нужди като храна, облекло и подслон. Момчетата обаче по-често съобщават за липса на елементарни грижи и че са ставали жертв на сексуално насилие и малтретиране.

По-високите нива на травматични преживявания тласкат както момчетата, така и момичетата към по-агресивно поведение, но това е по-изразено при момчетата, а при момичетата са склонни към по-високи нива на депресия. Данните, събрани от проучването, показват, че момчетата са в същото неблагоприятно положение, както момичетата, но е по-вероятно от момичетата да пушат, да пият и да претърпят наранявания и смърт през второто десетилетие на живота си.

Момчета и мъжете често се пренебрегват в уравнението на равенството

Целта на проучването, което е в сътрудничество със Световната здравна организация и Школата за обществено здраве Блумбърг към Университета „Джонс Хопкинс“, е да се разбере повече за развитието на половите стереотипи в ранното юношество и тяхното въздействие върху здравето на подрастващите по света.

Проучването подкрепя ключовия извод от голям нов доклад, който ще бъде публикуван следващата седмица на Международната конференция ''Women Deliver" във Ванкувър: че светът никога няма да постигне равенство между половете ”като се фокусира само върху момичетата и жените и изключва момчетата и мъжете".

През последните шест години консорциум от 22 експерти по юношеско здраве от 15 страни - Работната група Беладжио по равенство между половете (Bellagio Working Group on Gender Equality) работи върху този доклад, който разкрива, че момчетата и мъжете често се пренебрегват в уравнението за равенство.

Техният анализ "Постигане на равенство между половете до 2030: поставяне на подрастващите в центъра" (Achieving Gender Equality by 2030: Putting Adolescents at the Center) установява, че момчетата трябва да имат еднаква роля като момичета в постигането на петата цел за устойчиво развитие на ООН (SDG5 - Sustainable Development Goal 5), която се стреми да „постигне равенство между половете и до 2030 г.

Докладът отбелязва, че настоящите показатели за SDG5 пренебрегват момчетата и мъжете. 

"Не можем да постигнем равнопоставеност на половете, като пренебрегваме половината от населението", се казва в доклада. 

Справяне със стереотипите

Ключът към постигането на равенство между половете през следващото десетилетие - така, както иска Организацията на обединените нации - включва справяне със стереотипите, които са вредни както за момичетата, така и за момчетата. Специалистите също така казват, че е от решаващо значение да се работи с децата още от 10-годишна възраст.

"Джендър нормите, нагласите и убежденията изглежда се затвърдяват до 15 или 16-годишна възраст", казва работната група. "Ние трябва активно да ангажираме момичетата и момчетата в началото на юношеството, за да увеличим общата социална интеграция и да генерираме промяна в поколенията."

Източник:

Focus on traumatized boys critical to gender equality, research shows, CBC

Global study of urban poor links childhood adversity to adolescent violence and depression, ЕurekАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !