76 жени стигнаха до края на света, за да се преборят неравенството на половете

Антония Петрова Последна промяна на 07 март 2017 в 10:40 5834 1

Участниците в Homeward Bound позират на входа на канала Лемер в Антарктида. Източник: Homeward Bound

Има шега, че човек трябва да има брада, за да може да провежда научни изследвания в Антарктида. Но тази шега е и реалност, защото до средата на 20-и век жените не са били поощрявани да проучват континента, а Съединените щати дори не са позволявали на своите гражданки да работят в региона до 1969 г.

Но през последните години историята постепенно започва да се променя.

Особено след като 76 жени с научен опит отплаваха към ледената шапка на Земята. 20-дневната експедицията Homeward Bound 2016 е най-голямото досега пътуване на жени до Антарктида и стартира на 2 декември от Аржентина.

Участниците в Homeward Bound на остров Deception, който всъщност е на върха на вулкан

източник: Homeward Bound

Пътешествието на тези 76 жени съвсем не беше приключенска почивка. Нито възможност да се попързалят върху леда и да поиграят с пингвините. То е част от амбициозна 10-годишна мисия за лансиране на 1 000 жени от науката да ръководят, влияят и допринасят в политиката и взимането на решения на най-високи нива, съобщава CNN.

Проектът е за необходимата роля, която жените трябва да играят в опазването на планетата. "Ние наистина не можем да си позволим да пропуснем гласа на жените от масата на управление", коментира пред медията съоснователят на Homeward Bound и проектант на екосистеми Джесика Мелбърн-Томас (Jessica Melbourne-Thomas). "Жените допринасят за разнообразие на подходите и носят обширна гама от умения и стилове що се отнася до науката, и по-общо управлението", смята още тя.

Джесика Мелбърн-Томас

източник: CNN

Идеята за проекта е на Фабиан Датнър (Fabian Dattner). През 2016 г. австралийската активистка решава, че иска да изпрати лодка с жени до Антарктида и кани колегата си Мелбърн-Томас да координира научната програма за Homeward Bound 2016. Преди да отплават участниците преминават близо едногодишни тренировки за развитие на водаческите си и стратегически способности, както и да се запознаят с последните научни проучвания относно промените в климата. 

Датнър и Мелбърн-Томас са останали изумени колко голямо желание са провили участниците да се свързват помежду си и да станат един екип, въпреки че никога не са се срещали лично до момента на отпътуването. "Смятам, че именно това е стилът, към който са свикнали жените - да работят съвместно", отбелязва Мелбърн-Томас. 

източник: Homeward Bound

Един от участниците, Дебора Пардо (Deborah Pardo), проектант на популациите от Франция, вярва, че нейният пол е повляял върху виждането й за мисията. Пред CNN тя споделя, че интересът й в защита на околната среда се е развил когато е станала майка. "Чувстваш нещо отвътре, което те кара да искаш да се грижиш за хората и планетата. Жените имат този стремеж да осигуряват устойчивост на околната среда и благосъстоянието на своите семейства", обяснява тя.

Тази склонност е отразена и от девиза на Homeward Bound: "Майката природа се нуждае от своите дъщери".

Дебора Пардо

източник: Homeward Bound

Мелбърн-Томас вярва, че има и по-практически причини защо жените специално трябва да водят света към по-устойчиво бъдеще. "Има купища доказателства, че именно жените и децата са най-засегнатите от промените в климата", обяснява тя. И наистина, данни от развиващите се страни показват, че природните бедствия и резките промени в климата обикновено погубват повече жени от мъже. По време на циклона в Бангладеш през 1991 г., например, от 150 000 загинали 90% са били жени. 

"Антарктида е отражение на относителната крехкост на света на природата, но е и среда, която може да ни предостави много информация за това какво се случва на глобално ниво", коментира Мелбърн-Томас, която не участва лично в пътешествието. "Антарктида е важна система, защото ни предоставя ранни предупреждения за промените в климата, а също така и начинът, по който да се справим с ефектите от множеството опромени в околната среда", добавя тя.

Докато изучават забележителностите, природата, животинските колонии и научното обяснение на последствията от промените в климата, участниците, които са от професии от морски еколози до доктори, физици и астрономи, получават и обучение за стратегически способности и водачество. 

"Бяхме напълно смаяни от красотата и мащаба на това, което виждаме", коментира Пардо впечатленията си от обширните ледени планини на Антарктида. "Ставаш свидетел как Антарктида символизира човешкия отпечатък върху планетата и искаш да я защитаваш още повече", добавя Пардо. Два от най-вълшебните моменти за нея са разходката по леда, който буквално се напуква под краката, и разходка между айсбергите. "Нямахме думи да опишем красотата, мащаба, звуците, цветовете, формите на айсбергите, които видяхме и атмосферата, която почувствахме", споделя Пардо пред CNN. 

В момента текат планове за второ изцяло женско пътешествие до Антарктида през февруари 2018 г. За да си осигурят сигурно място на борда на новия кораб, участниците трябва да подадат заявление и къс видеозапис. Веднъж избран, всеки участник трябва да плати приблизително 15 000 долара за място на кораба. Този път организаторите търсят и финансиране за стипендии, за да може програмата да бъде по-достъпна за жени от развиващите се държави. 

Десетгодишната цел, която започва с Homeward Bound 2016, е да се ангажира, окуражи и подкрепи участието на жени във формирането на политиката и взимането на решения. Надеждата е да се основе една голяма мрежа от 1 000 жени с научен опит, които да си сътрудничат с обща цел. 

графика CNN

Според научния доклад на ЮНЕСКО, до 2030 г. жените ще обхващат едва 28% от изследователите в света, а според Мелбърн-Томас има високо ниво на намаляване на кадрите, тъй като жените в науката се прехвърлят към по-старши позиции. "Има доказателства за "изтичане", при което жените просто изчезват", обяснява тя.

Въпреки това предвид факта, че жените обхващат около 53% от завършилите бакалавър и магистър в света и 43% от дипломиралите се по философия в света, основата е налице жените да станат така необходимите лидери в полето на науката. "Ние сме ролевите модели за следващото поколение и трябва да докажем, че играем наистина важна роля когато сме на управленски позиции", коментира Пардо. "Защото не можем да се справим с природните проблеми докато не разрешим социални проблеми като огромното неравенство в света", заключава тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

1

Zol

07.03 2017 в 23:55

Тоест.. повозихме ги на лодка за да покажат че са равни.
..също като във всяка основно мъжка сфера.. "нека да намалим изискванията.. за да може повече жени да ги покрият ..за може да ни покажат че сме равни" :)