Разкрита е загадката на кости на тетраподи, "сготвени" преди 300 милиона години

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2023 в 00:01 2737 0

Кератерпетонът е изчезнал род земноводни, живял в късния карбонов период на територията на днешна Ирландия и Англия. Кератерпетонът е бил предшественик на саламандрите, живял сред много по-големи земноводни. Кредит: https://www.mundoprehistorico.com/portfolio/keraterpeton/

Разгадана е загадка, която озадачава учените от десетилетия, свързана с древните тетраподи - земноводни същества, живели преди повече от 300 милиона години.

В Джароу, важно находище на фосили в Ирландия, се намират вкаменелости на тези древни тетраподи, чиито кости изглежда са били сготвени след смъртта. Тези вкаменелости са открити във въглищен пласт в графство Килкени.

Вкаменелостите от това находище имат една уникална особеност: оригиналната им вътрешна костна морфология е променена така, че сега е трудно да се различат детайли от вкаменелостите. Причината за тази промяна е озадачила учените, като обикновено е смятано, че тя се дължи на разтварянето на костите от киселина при първото погребване на животните. Поне досега.

Екип от учени от Тринити Колидж Дъблин, Университетския колеж в Дъблин, Националния университет на Ирландия в Голуей, Университета в Бирмингам и Геммологичния институт на Америка използва комбинация от компютърна томография, за да създаде рентгенови изображения на вкаменелостите, и лазерна аблация, за да анализира химическия състав на костите, за да проучи причините за тази промяна.

Снимка на земноводното Keraterpeton galvani от Джароу. Кредит: Dr. Aodhan O'Gogain, Trinity College Dublin

"Обикновено при фосилните кости виждаме, че вътрешната оригинална структура е запазена. Но когато разгледахме рентгеновите изображения на вкаменелостите от Джароу, видяхме, че не е запазена никаква вътрешна костна морфология и че костите са били частично заменени от заобикалящите ги въглища", коментира О Гогаин.

Екипът открива и апатит, запазен в костите, чиито химически състав може да покаже начина, по който се е образувал, дали е израснал органично в животното, дали се е образувал, когато животното е било погребвано, или някои други фактори са повлияли на растежа му. Апатитът е основна съставна част на живите кости, така че не е изненадващо, че в тези кости има запазени кристали.

"Но когато разгледаме химическия състав на апатита в костите от Джароу, откриваме, че този апатит се е образувал от нагряти флуиди в земята", обяснява д-р Гари О'Съливан (Gary O'Sullivan), съавтор в изследването.


Компютърна томография на K. galvani, на която се виждат измененията в костите. Кредит: Dr. Aodhan O'Gogain, Trinity College Dublin

Д-р Аодан О Гогаин (Aodhán Ó Gogáin) от Факултета по природни науки на Тринити е водещият автор на проучването. Д-р Аодан О Гогаин добавя: "Успяхме също така да датираме апатита радиометрично, което показва, че той се е образувал по времето, когато всички континенти на Земята са се събирали и сблъсквали, за да образуват суперконтинента Пангея. При сблъсъка тези континенти са образували планински пояси, през които преминават свръхнагряти подземни потоци. Именно тези свръхнагряти флуиди, които са протичали през Ирландия, са сварили и разтопили костите на тези вкаменелости, предизвиквайки промените, които виждаме днес."

"Сбирката от Джароу е от голямо научно значение и е важен елемент от геоисторическото наследство на Ирландия. Чудесно е, че най-накрая е решен въпросът какво е променило фосилните кости на тези животни", заявява дД-р Патрик Уайз Джаксън (Patrick Wyse Jackson) от Университета "Тринити", съавтор на изследването.

Справка: Aodhán Ó Gogáin et al, Palaeontology (2022). DOI: 10.1111/pala.12628

Източник: Prehistoric Puzzle Deciphered – Scientists Solve the Mystery of 300-Million-Year-Old Cooked Tetrapod Bones, Trinity College Dublin

Най-важното
Всички новини