Революционно проучване разкрива как свръхмасивните динозаври са станали толкова големи

Ваня Милева Последна промяна на 12 май 2023 в 00:01 9478 0

Sauropod dinosaur Camarasaurus

Кредит dinosaurs.wikia.com

Завроподите са били най-дългите, най-високите и най-тежките динозаври, както и най-големите сухоземни животни на всички времена. Sauropod dinosaur Camarasaurus

Завроподите са били най-големите животни, ходили някога на Земята – ново проучване разкрива тяхното еволюционно развитие.

Когато нашите предци са били малки същества с размер на плъх, пълзящи по пода на праисторическите гори, гигантските динозаври са достигали върховете на дърветата – но как и кога са станали толкова големи?

Палеонтолози от Университета Аделфи, САЩ, са открили, че завроподите (групата динозаври, които са станали най-големите животни, стъпвали някога по сушата) са нараснали до изключителните си размери, така че да могат да запълнят наличните ниши – и са направили това, като са еволюирали много повече отколкото се смяташе досега.

Д-р Майкъл Д'Емик (Michael D’Emic), доцент по биология в Аделфи, открива, че вместо да променят размерите си само един или два пъти през цялата еволюционна история, отделните видове завроподи всъщност са еволюирали поне 36 пъти за 100 милиона години.

„Няма един ключов фактор, събитие или еволюционно нововъведение, което да е довело до превръщането на завроподите в най-големите животни, ходили някога по земята“, обяснява Д'Емик пред BBC Science Focus. „Вместо това изглежда, че е било „правилното място, точното време, правилните обстоятелства“.

Всеки от завроподите е бил различен от другите, с различни зъби, глави и тела. Това показва, че всички те са успели да намерят форма, в която могат да живеят, без да се конкурират помежду си.

Проучването, публикувано в Current Biology, противоречи на теорията, че размерите на животните се развиват с течение на времето – вместо това показва, че завроподите вече са били гиганти в началото на своето еволюционно развитие.

Д'Емик стига до този извод, оценявайки телесната маса на около 200 вида завроподи въз основа на техните размери на крайниците, преди да картографира тези маси върху еволюционното дърво на групата.

Завроподи: забавни факти
  • Телата на завроподите са били пълни с въздух, така че те стават по-големи без участието на маса. Това също прави дишането им по-ефективно.
  • Те снасят яйца: отделянето на по-малко време за родителство означава, че имат повече енергия за растеж.
  • За разлика от динозаврите като велоцирапторите, завроподите са имали малки зъби и добър стомашно-гревен тракт. Това означава, че те са можели да дъвчат по-малко и да ферментират собствената си храна – спестявайки време и обработвайки храната ефективно, така че да могат да ядат много, без да се движат особено. Освен това по-малките глави им позволяват да имат по-дълги шии.

Проучването разкрива, че с всяко ново семейство завроподи, което се появява, поне една линия независимо става свръхгигант. Емблематичният брахиозавър с дълга шия, който достига до 30 метра дължина, е един от тях – както и масивният 21-метров апатозавър.

Първите завроподи са били дълги около шест метра и са тежали около 800 кг (приблизително колкото среден носорог). Най-големият еволюира до над 30 м като брахиозавърите и тежи до 60 000 кг (около 15 средни африкански слона). Това е все едно хората да еволюират до пет пъти нашия ръст или 75 пъти нашето тегло.

„Важно е да се отбележи, че някои завроподи са еволюирали, ставайки по-малки – най-малките са били дълги около 4,6 метра и едва с теглото на бик“, разказва Д'Емик.

Всъщност следващите стъпки за това изследване ще обяснят защо определени линии са станали супергигантски, докато други не.

Графика, показваща колко големи са били завроподите в сравнение с други динозаври, мамут и африкански слон
завроподите в сравнение с други видове, отляво надясно: най-големият хадрозавър; T. rex ; завропод; двата най-големи известни сухоземни бозайници (роднина на съвременните носорози и роднина на съвременните слонове); и накрая, съвременният световен рекордьор африкански слон за мащаб. Кредит: Michael D'Emic

Нито един бозайник, обитаващ сушата, или дори други динозаври, никога не са се доближавали до размера на завроподите. След събитието на масово измиране, което унищожи динозаврите, бозайниците бързо развиват по-големи размери на тялото – но това се задържа на плато при гигантския мамут.

„Хората са склонни да смятат бозайниците за по-напреднали от динозаврите в еволюционен смисъл – в крайна сметка динозаврите са символ на изчезване“, коментира Д'Емик пред BBC Science Focus. „Така че е иронично, че по-„рептилските“ характеристики на завроподите вероятно са им позволили да станат най-големите животни, които някога са ходили по сушата.“

Справка: The evolution of maximum terrestrial body mass in sauropod dinosaurs
Michael Daniel D’Emic
Current Biology. 8 May 2023. https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.02.067

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !