Резултатите от IQ теста стават все по-високи, но стават ли хората по-умни?

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2021 в 00:05 4424 0

Кредит Pxhere

Светът никога не е изглеждал толкова напреднал технологично. Ето защо би било лесно да се предположи, че с всяко поколение хората стават по-умни. Но дали е така?

Това е въпрос, над който са се замисляли много учени, особено като се има предвид, че през 20-ти век средният резултат от тестовете за интелигентност по света се е увеличил значително - особено на запад.

Това увеличение е около три точки на десетилетие в IQ теста - което означава, че технически живеем с повече гении на планетата от всякога.

Това увеличение на резултатите от IQ и очевидната тенденция нивата на интелигентност да се повишават с времето са известни като ефекта на Флин. Има различни теории, обясняващи този очевиден възход на човешкия ум с по-добро хранене, здравеопазване, образование и всякакви фактори, които могат да помогнат на хората да станат по-умни.(вж "Интелигентността на човечеството расте хилядолетия, но сега тръгна надолу. Защо?")

Тази схема е съставена от холандеца Юге Крейпин (Hugues Crepin). Еволюцията на човешката когнитивна способност през последните 14 хилядолетия е с форма на хокеен стик и сочи право нагоре поне до последните години.

Всъщност през 19-ти век например индустриализацията създава големи градове с лошо здравеопазване и висока смъртност. Но подобрението на  жилищните условия, здравеопазването, заедно с по-големия достъп до безплатно образование и постепенното преминаване от ръчна към по-интелигентна работа, даде възможност на много хора да живеят по-дълго и по-здравословно.

Изследванията дори предполагат, че има нещо, известно като „IQ градиент на смъртност“, според което по-умните хора често живеят по-дълго.

Изследванията в страни, които не са претърпели постиндустриално развитие, също подкрепят идеята, че подобреният достъп до образование, жилища и хранене са основните фактори, водеши до повишаване на коефициента на интелигентност. Проучване в страни от Африка на юг от Сахара например установи, че ефектът на Флин все още не се е утвърдил там. Или с други думи, резултатите от теста за интелигентност не са се увеличили значително, тъй като обстоятелствата в живота не са се подобрили значително за много хора.

Но през последните 30 години има съобщения за намаляване на резултатите на тестовете за интелигентност в някои страни. Така че е нормално да се предположи, че хората са достигнали възможния връх на интелекта?

Кредит: intelligym

Пик на интелигентността?

Коефициентът на интелигентност или IQ тестовете са мярка за способност за разсъждаване и за бързо използване на информация и логика. Тестовете оценяват краткосрочната и дългосрочната памет чрез пъзели и тестват способността на човек да си припомня информация.

Докато резултатите от теста за интелигентност се увеличават от известно време, изследванията, показващи „обратен ефект на Флин“, показват, че тази възходяща тенденция сега може би се забавя.

През 2018 г. двама изследователи от Центъра за икономически изследвания Ragnar Frisch в Норвегия установяват, че резултатите на IQ теста бавно спадат през последните няколко десетилетия

Проучването установи, че мъжете, родени преди 1975 г., показват очаквания положителен "ефект на Флин" - нарастването от три точки за всяко следващо десетилетие.

Но за родените след 1975 г. се наблюдава постоянен спад на коефициента на интелигентност. Това възлиза на седем точки разлика между поколенията - като средният коефициент на интелигентност спада с около 0,2 пункта годишно.

Друго изследване, проведено между 2005 г. и 2013 г. във Великобритания, Швеция и Франция, също показват подобни резултати.

Тези резултати са трудни за обяснение, но се предполага, че може да са свързани с промени в начина на обучение на децата в училищата.

Това е време, в което се наблюдават големи промени в обучението - от четенето на сериозна литература и ученето наизуст - техника за запаметяване, основаваща се на повторение - към по-колективен научен подход за решаване на проблеми, който сега се преподава на повечето деца на Запад.

Тези "ориентирани към учениците" методи на преподаване сега се комбинират с междуличностни умения за общуване и работа в екип, заедно с насърчаване на учениците да разберат емоционалните състояния на другите.

Цялостното въздействие на този подход може да насърчи по-интелигентна и по-ефективна работа, но поставя по-малко акцент върху индивидуалните умения, необходими в тестовете за интелигентност. Така че може би в този смисъл ние просто вече не сме толкова добри в решаването на тестове за интелигентност.

Изказано е и предположението, че снижението на стандартите на храненето стандарти също може да играе роля. 

Имиграцията на хора, израснали в условия на по-голяма бедност, заедно с тенденцията по-интелигентните да имат по-малко деца също са изложени като възможни теории.

Решаването на пъзели помага само за решаване на пъзели

Ако бягаме и тренираме редовно, това ще подобри физическото ни състояние - ще се развият силата и издръжливостта ни. Но как да развием мозъка си? На пръв поглед важи същият принцип - трябва да тренираме когнитивните си способности. За съжаление това не е така.

През октомври 2014 година Станфордския център по дълголетието и Института Макс Планк за човешко развитие публикуват отворено писмо, подписано от международен екип от 70 психолози и невролози. То оспорва твърдението, че курсовете и игрите за развитието на мозъка са научно обосновани средства, които да забавят или обърнат процесите на свързания с възрастта когнитивен упадък.

През 2016 г. група от учени и лекари от различни университети и медицински училища се опитва да обясни това противоречие. Те провеждат голямо мета-проучване, в което оценяват методите за оценка на ефективността на популярните игри-главоблъсканици и компютърни игри, които се рекламират като подобряващи на мозъчната функция. Резултатите са събрани в статия от 84 страници, публикувана в списание Psychological Science in the Public Interest.

А те са, че времето прекарано за решаване на главоблъсканици е напразно загубено време.

През януари 2016 г. Федералната търговска комисия на Съединените щати глоби компанията Luminosity за недостоверна реклама, която експлоатира страховете на стареещите хора и твърди, че игровите упражнения ще помогнат да се противопоставят на загубата на паметта, деменцията и дори болестта на Алцхаймер.

Фактът е, че тези главоблъсканици гарантирано тренират само една способност - те подобряват способността на човека да решават тези главоблъсканици. Точно както многократното преминаване на IQ тестовете подобрява резултата в IQ тестовете, но не увеличава интелигентността.

Според авторите са "неадекватни" твърденията, че тренировката на мозъка води до подобряване на резултатите в живота, извън областта на самите упражнения.

Учените отбелязват, че времето, прекарано над тези главоблъсканици би могло да се запълни с нещо по-полезно. Например според авторите на публикуваната научна статия за " неща, които могат да подобрят успеха в училище (четене, подобряване на знанията и уменията в областта на математиката, науката и изкуствата), производителността на труда (освежаване на знанията и стандартите в своята професионална област) или към някакви други занимания, които са по някакъв начин приятни".

Най-добрият начин да запазите себе си в добра физическа форма е здравословната диета и упражненията. И най-добрият начин да запазите ума си в добра форма е постоянно да изпитвате сами себе си, да излизате извън зоната на вашия комфорт и да търсите решения на необичайни проблеми.

„Пристрастен и несправедлив“

Друго съображение е, че през последните 50 години се повдигат въпроси относно пригодността на тестовете за интелигентност - описвани в някои кръгове като предубедени, несправедливи и неподходящи. Всъщност използването на тестове за интелигентност за подбор за работа и училище е намаляло.

Вероятно този спад в употребата на тестовете, съчетан с намаляване на обучението за решевнето им, е довело до по-лошото представяне.

И така, в отговор на въпроса хората стават ли по-умни - трудно е да се каже. Но това, което е сигурно, е, че по-ниските оценки на коефициента на интелигентност не са непременно знак, че хората вече са по-малко интелигентни, а по-точно, че хората получават по-ниски резултати на тестовете за интелигентност.

И в този смисъл потенциалните причини за намаляващия коефициент на интелигентност трябва да се разглеждат в контекст - защото преобладаващата визия за тестовете за интелигентност се е променила.

И какво всъщност измерват тестовете за интелигентност - и какво не - заедно с това, което имаме предвид, когато говорим за интелигентност.

Тестовете за интелигентност например не са добри в измерването на неща като личност, креативност или емоционална и социална интелигентност. Това са неща, които за мнозина са по-ценни от високите резултати от IQ теста.

Източник: 

IQ tests: are humans getting smarter? The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !