Създадена е ваксина за защита на мозъка от ефектите на наркотиците

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2017 в 00:00 6441 0

Кредит Pixabay

Разработена е ваксина, която защитава човешкия мозък от ефектите на хероина и синтетичните опиоиди, съобщава ScienceAlert!.

Резултатите от работата на учените от Изследователския институт Скрипс в Калифорния е представена на конференция на Американското химическо дружество във Вашингтон

Комбинираната ваксина, която предлага защита от въздействието на хероина и на синтетичния опиат фентанил е в процес на разработване от изследователи в САЩ. Тя един ден може да помогне при зависимости и дори евентуално да предотврати фаталния изход от свръхдози.

Една от трудностите при разработването на ваксини, които да се противопоставят на тези видове наркотици е, че опиоидите са съставени от малки молекули, които имунната система на организма не разпознава и затова не прави нищо, за да се бори срещу тях.

За да се насърчи тази защитна реакция, екипът на Ким Янда (Kim D. Janda) проектира малки молекули, наречени хаптени, които приличат на опиоидните молекули, но с прикрепени протеини, наречени епитопи, които действат като място за свързване за антителата, произведени от имунната система.

След като имунната система се обучи с поредица от ваксинации, тя ще започне да разпознава молекулярните структури, които приличат на опиоиди и ще изпрати антитела, които се прикрепят към дрогите и няма да им позволяват да пресекат кръвно-мозъчната бариера за до осем месеца.

"На антитяло се свързва към дрогата, така че тя не може да стигне до целта," обяснява Янда .

Учените са изследвали ефекта на лекарството върху мишки и маймуни резус, които са придобили дългосрочна резистентност към хероин и фентанил - синтетичен опиоиден аналгетик с много силен наркотичен ефект.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !