Тропически риби поразяват враговете си с отрова, подобна на хероин

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2017 в 13:28 4032 0

Кредит Bryan Fry

Малка шарена рибка замайва своите врагове с опиоиди, за да спечели битката или да избяга от хищниците.

Подобна стратегия е непозната досега в природата, пишат авторите на статията, публикувана в списание Current Biology.

"Това само ги замайва. Те не са инжектирани от рибата с достатъчно количество, което да ги убие", заяви авторът на изследването Брайън Фрай (Bryan Fry) от Университета на Куинсланд, Австралия, цитиран от IBTimes.

"Те получават достатъчно, за да се появят странични ефекти - малко виене на свят и ниско кръвно налягане. Толкова, колкото да ги направят по-бавни и зашеметени и рибката да може да избяга от хищника или да спечели битката."

Професор Брайън Фрай открива, че отровата на рибите морско куче, обитаващи в кораловите рифове в Тихоокеанския регион, включително и в Големия бариерен риф, която  подобно на хероин, могат да бъдат основа за следващото поколение аналгетици.

За първи път е открита риба и въобще някакво създание, което използва този подход за третиране на враговете си с опиати, за да си създаде възможност за бягство. "Обикновено, ако едно животно използва отровата за отбрана, търси преди всичко болката. Това ние не очаквахме", заяви Фрай. "Това добавя цял куп нова информация за еволюционната теория".

Тази отрова е уникална химически, тя действа на опиоидните рецептори на съперника като ухапването кара рибите да се движат бавно и неуверено. "Тази риба вкарва в другите риби опиоидни пептиди, които действат като хероин или морфин, потискайки болката, не да я причиняват" - обяснява проф Фрай.

Fang blenny skullAnthony Romilio

Морските кучета, известни също като саблезъби кучета (sabre-tooth blennies), от вида Meiacanthus, са популярни като декоративни тропически аквариумни рибки.

Fang blenny fish

"Това е най-интересната риба, която някога съм проучвал, а това е една от най-интересните отрови - заяви Брайън Фрай. - Тези риби будят възхищение с поведението си - те безстрашно атакуват потенциалните хищници и енергично се борят за жизнено пространство с рибите с подобни размери.

Тайното им оръжие са два големи зъба-резци на долната челюст, свързани с отровните жлези, които дават възможност на рибите или да спечелят, или да избягат".

Това проучване показва, защо трябва да пазим природата - "Ако загубим Големия бариерен риф, ще загубим и тези животни и тяхната уникална отрова, която може да бъде в основата на следващата сензация сред обезболяващите", заяви професор Фрай.

Fang blennyPatrick Randall/Creative Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !