Синеоките хора споделят един прародител, който е развил мутацията преди 6 до 10 хиляди години (видео)

Всички хора със сини очи споделят един общ прародител, живял преди между 6000 и 10 000 години според ново изследване

Ваня Милева Последна промяна на 18 април 2022 в 11:01 32753 0

Кредит Pixabay

Въпреки че синьото е вторият най-разпространен цвят на очите в света, той все още е сравнително рядък, наблюдава се само при около 8 до 10% от хората. Но този процент става още по-впечатляващ в светлината на новите изследвания.

Всички синеоки днес могат да бъдат проследени до един общ прародител, който спонтанно е развил мутацията за този цвят на очите, съобщават изследователи от Университета в Копенхаген (UoC).

Мутацията се разпространява от този прародител по целия свят през последните 6 до 10 хилядолетия.

Един източник

„Първоначално всички са имали кафяви очи“, каза водещият автор професор Ханс Айберг от катедрата по клетъчна и молекулярна медицина на UoC. "Но генетична мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, довежда до създаването на превключвател, който буквално изключва способността за производство на кафяви очи."

Професор Айберг и неговият екип са изследвали генетичния материал от 100 семейства със сини очи. Те анализират ДНК и митохондриалната ДНК на участниците, за да определят мутацията, която най-вероятно е отговорна за синия цвят на очите и откриват, че засяга алел, наречен OCA2.

Алелът кодира синтеза на P-протеина, участващ в производството на меланин в тялото. Пигментът придава цвят на кожата, косата и ирисите в очите.

Мутацията при хора със сини очи не изключва напълно производството на меланин. След като е изключен, той създава различни нюанси на кафяви и сини цветове на очите. Но ако генът OCA2 е напълно инхибиран в човека, екипът отбелязва, че липсата на пигментация води до състояние, известно като албинизъм.

Кредит: Pixabay

Има значителни вариации в нивата на меланин в ириса при хора със зелени и кафяви очи, обяснява екипът. Но хората със сини очи показват много малки вариации в нивата на меланин в ириса помежду си, обяснява екипът. Тези разлики са забележими и в техния геном: макар да има значителни индивидуални вариации в гените, които кодират нивата на меланин при хора с кафяви или зелени очи, хората със сини очи са много сходни.

Това сходство предполага, че всички синеоки индивиди споделят общ прародител. Въз основа на изследването и сравнението на митохондриалната ДНК на участниците (която се наследява само от майчината страна и може да се използва за проследяване на преминаването ѝ от поколение на поколение), този общ прародител е живял някъде преди 6-10 000 години, добавят изследователите.

Природата разбърква нашите гени

По отношение на еволюционното предимство, мутацията, която е довела до сини очи, не представлява еволюционно предимство или недостатък и не е повлияла на степента на оцеляване на човек със сини очи. Това е подобно на мутациите, които засягат цвета на косата, плешивостта и луничките, които не носят никаква полза или вреда за оцеляването на човек.

„[Такава мутация] просто показва, че природата непрекъснато разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми и изпробвайки различни промени“, коментира професор Айберг.

Здравословни проблеми, които се проявяват в цвета на очите

Според Healthline има някои медицински състояния, за които е известно, че влияят на цвета на очите на човек. Един от тях е албинизмът, който се развива, когато очите не произвеждат меланин, тъй като мутацията го е изключила напълно. Някои хора с лек албинизъм имат светлосини или виолетови очи, но тези, които страдат от тежката форма, имат розови или червени заради кръвоносни съдове в очите.

Междувременно други състояния, които могат да се видят от промяната на цвета на очите, обикновено засягат бялото или роговицата на окото. Те включват следното:

  • Анизокория - състояние, когато една от зениците е по-голяма от другата. Тъй като ирисът в окото с по-голямата зеница е по-малък, изглежда по-тъмен от другия. Някои хора се раждат с това състояние. За тези хора разликата в размера е малка. Разликата е по-голяма, когато причината е инсулт, мозъчна травма или травма на очите. Внезапно възникналата анизокория трябва да се прегледа незабавно.
  • Arcus senilis - случва се, когато холестеролът се натрупва и образува мътен бял или син пръстен в окото. Той е безвреден и по-често срещан с напредване на възрастта.
  • Хепатит или чернодробно заболяване - Тъй като черният дроб е увреден, те не могат да премахнат билирубина иа се натрупват в кръвта, превръщайки бялата част на окото в жълта.
  • Хифема - случва се, когато кръвта е вътре в окото поради нараняване или операция.
  • Увеит - възпаление на окото, причинено от инфекция, нараняване или излагане на токсини. Това състояние изисква незабавна медицинска помощ.

Справка: Hans Eiberg, Jesper Troelsen, Mette Nielsen, Annemette Mikkelsen, Jonas Mengel-From, Klaus W. Kjaer, Lars Hansen. Blue eye color in humans may be caused by a perfectly associated founder mutation in a regulatory element located within the HERC2 gene inhibiting OCA2 expression. Human Genetics, 2008; 123 (2): 177 DOI: 10.1007/s00439-007-0460-x

Източници:

All blue eyes descend from a single common ancestor from 6- to 10,000 years ago, ZME Science

Blue-Eyed People Share One Ancestor That Developed the Mutation 6,000 to 10,000 Years Ago
Margaret Davis, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !