След похарчени 3 млрд долара програмата за сексуално въздържание е пълен провал

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2017 в 11:47 8821 1

Проучване потвърди, че образователните програми в американските училища, агитиращи за сексуално въздържание, е абсолютно неефективна и води до обратен на целите си резултат, пише IFLScience.

През 2006 г.  професор Джон Сантели (John Santelli) от Колумбийския университет публикува преглед на научните изследвания в областта на програмите за сексуално въздържание до брака, често наричани "само въздържание" (abstinence-only). Такива са осъществявани от много щати и са получавали допълнително финансиране от правителството на Буш. Но Сантели не открива доказателства, че такива програми изпълняват целите си за ограничаване на секса преди брака, да не говорим за намаляване на процентите на полово предаваните инфекции или нежеланата бременност.

Въпреки че президентът Обама първоначално намали финансирането, но Конгресът отново го увеличи през 2012 г., така че Сантели прави ново актуализирано проучване, публикувано в Journal of Adolescent Health. "Научните доказателства показват, тези програми не помагат на младите хора да забавят началото на половия си живот. Може въздържанието теоретично да е ефективно, но в реалната практика намеренията за въздържание от сексуална активност често се провалят", заяви Сантели за ЕurekАlert!. "Тези програми не подготвят младите хора за избягване на нежелани бременности или полово предавани болести".

Освен това разследване на Конгреса установи, че повечето от по-големите програми не просто пробутват свои морални оценки на тийнейджърите, но те и противоречат на научните изследвания и съдържа явни фактически грешки. Това не спира програмите.

През 2002 г. в 64% от училищата в Америка се преподава превенция на ХИВ, но през 2014 г. това са по-малко от 41%. А това не води до предотвратяване и намаляване на опасността от ХИВ. През 1995 г. повече от 80% от тийнейджърите знаят за методи за предпазване от забременяване, различни от въздържанието. От 2011 до 2013 г. този дял е намалял до 60% за момичетата и 55% за момчетата.

От 1982 г., правителството на САЩ харчи повече 2 милиарда долара за образование за сексуално въздържание само в рамките на Съединените щати. Други 1.4 милиарда долара са похарчени в международен план под прикритието на помощ за превенция на ХИВ-а. Това е още по-катастрофален ход с оглед на липсата на възможности за лечение в държавите, където парите се изразходват, а програмата не работи. В същото време, преди две седмици програма, използваща изследвания, основани на доказателства, за предотвратяване на нежелана младежка бременност бе спряна поради липса на финансиране

Има нюанси в различните щати. Както докладва проучването: "Когато се преподава сексуално образование, 37 щата изискват тийнейджърите да бъдат приучвани на въздържание, 26 изискват да се набляга на въздържанието, а в 11 въздържанието да бъде споменато като фактор. 19 щата изискват да се обучават учениците, че сексуалната активност трябва да се извършва само в рамките на брака".

Образованието за въздържание също така обикновено е враждебно настроено към нехетеросексуални връзки.

Дружеството за здраве на подрастващите и медицина (Society for Adolescent Health and Medicine - SAHM) също така отбеляза, че освен че не постига своите цели, образованието за въздържание се основава на неподкрепени твърдения. "Докато привържениците на програмите за сексуално въздържание казват, че сексуалната активност извън брака има вредни психологически и физически ефекти, ние откриваме, че няма доказателства, че сексът по взаимно съгласие между юноши е вреден психологически", твърдят от SAHM в документ с изложени позиции.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!