На 14 септември 2017 г. Международният съюз за опазване на природата и природните ресурси обяви изключването на снежния барс от списъка на застрашените видове.
Статут на застрашен вид се дава на видовете, които наброяват по-малко от 2500 екземпляра и са намаляли с повече от 20% за последните две поколения. В момента около 7500 снежни барсове живеят в Русия, Централна и Южна Азия.
Въпреки тези цифри животните все още са заплашени от изчезване, така че сега имат нов статут на уязвим вид.
Това е добра новина, но природозащитниците, участващи в програмата, предупреждават, че това не означава, че котките се справят добре или не срещат заплахи.
"Този вид все още е изправена пред висок риск от изчезване в дивата природа и вероятно броят им намалява, просто не с тези темпове, както по-рано" - заяви пред BBC News Том Маккарти (Tom McCarthy), който ръководи програмата за защита на снежния леопард в организацията Panthera.
Основните заплахи пред тези котки са бракониерството и ловът, както и загубите на местообитания заради изменението на климата, което изтласква барсовете високо в планината.



















Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
-1250
2
19.09 2017 в 19:03
21929
1
18.09 2017 в 16:59
Изключително красива котка, особено като му стане студено и си захапе края на опашката както си ходи.
Последни коментари
Прост Човек
Последната теорема на Стивън Хокинг преобръща времето и причинността
Прост Човек
Разрязването на фотон на две създава безкраен рояк от частици
zlatkov
Учени сканират 74 милиона радиосигнала от междузвезден обект за признаци на извънземни технологии
Джендо Джедев
За срещата на Земята с Халеевата комета през 1910 г. някои са пили "противокометни хапчета"
dolivo
Чифтосали ли са се Хомо еректус и денисовците? Зъбните протеини намекват за древни срещи
Niko Kolev
"Ад" на Данте описва удар на астероид 500 години преди съвременната наука