Спасяването на рядък син омар. Срещат се 1 на 2 милиона (видео)

Цветният живот на тези удивителни ракообразни

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2023 в 00:00 2316 0

Френска компания за търговия с риба купува рядък син омар, за да го спаси

Кредит Wikimedia Commons/Sschemel

Френска компания за търговия с риба купува рядък син омар, за да го спаси.

Изключително рядък син омар е уловен и освободен във Франция. Френска компания за търговия с риба го спасява от изяждаване, купувайки го, за да го пусне обратно в океана.

Спасен е син омар

Компанията Les Viviers de Noirmoutier за търговия с риба и морски дарове в Сент Жил на западния бряг на Франция купува редкия син омар и спасява ракообразното, като споделя историята във Facebook.

Според Les Viviers de Noirmoutier те са направили всичко възможно да закупят омара, който е бил женски, за да го предпазят от продажба за кулинарни цели, тъй като са били наясно, че е рядък - има само 1 случай на 1 - 2 милиона.

С помощта на туристически офис на острова те намират забранена зона за риболов, за да го освободят в безопасност.

Не за първи път се улавя рядък син омар. През 2022 г. е имало поне два доклада за рибари, уловили подобен омар.

Дали синият омар е по-рядък от червените, жълтите и албиносите омари?

Въпреки че сините омари изглеждат отделен вид поради яркия си цвят, те са просто вариант на обикновен американски или европейски омар. Американският омар (Homarus americanus) често са мътнокафяви, зелени или бледооранжеви. Европейският омар Homarus gammarus е тъмносин или лилав на вид.

Отличителният им оттенък се дължи на генетична аномалия, която причинява прекомерни количества протеини. Експерти изчисляват, че вероятността да се появи тази генетична аномалия на оцветяването, е едно на два милиона и това е изключителна рядкост. Тези статистики обаче са само предположения.

Междувременно дефектът, който води до появата на сини омари, води и до други, дори по-редки цветове.

Шансът да се улови син омар са около едно на два милиона. Омарите с други необичайни оцветители са още по-редки. Кредит: Lobster Institute/University of Maine

Според Института по омарите (Lobster Institute) към Университета на Мейн шансовете да се намери червен омар - такъв, който е червен преди да бъде сготвен - са едно на 10 милиона, докато вероятността да видите жълт омар са едно на 30 милиона. Но има шанс едно към 50 милиона да хванете двуцветен омар. За сравнение, възможността за намиране на албинос или "кристален" омар – както в Англия през 2011 г. и друг рибар в Мейн през 2017 г. – ще бъде едно на 100 милиона.

Двуцветен омар Шансовете да намерите този двуцветен син омар са едно на 50 милиона. Кредит: Facebook

Какъв е животът на тези редки сапфирени ракообразни

Според специалистите разликата между обикновения и синия омар е само в цвета на кожата му. Но има някои спекулации, че те се държат по-агресивно от обикновените омари, тъй като ярката им кожа ги прави по-уязвими за хищниците. Но от друга страна, вече е известно, че омарите са доста агресивен вид.

Омарите имат общо 10 крайника и, тъй като са ракообразни, те са свързани със скаридите и раците. Както обикновените омари, сините омари използват силните си щипки, за да се хранят с мекотели, риба и някои морски водорасли.

Въпреки че острите им щипки изглеждат страшни, тези същества не могат да нанесат много увреждания. Сините омари имат и лошо зрение, но това засилва другите им сетива като обоняние и вкус.

син омар Джеси Ууд е уловил рядък (1 на 2 милиона) син омар на 18 юли 2009 г. Някои твърдят, че синият омар е по-вкусен от обикновения омар, но това вероятно е просто маркетингов трик. Кредит: Richard Wood/Flickr (CC BY 2.0)

Лошото им зрение обаче не им пречи да си намират половинки. Омарите се размножават, като снасят яйца, които женската носи под корема си в продължение на една година, преди да ги пусне като ларви. Ларвите са малки и започват да изграждат екзоскелета си, докато растат.

След като достигнат зряла възраст, омарите могат да живеят до 50 години.

Кога и кой е уловил първия син омар, не е ясно. Но тези удивителни редки животни започват да печелят известност през 2010 г., когато снимки на цветната им външност станаха популярни онлайн.

Колко са скъпи сините омари?

Няма други генетични разлики между сините омари и обикновените омари, потвърдени от учените.

До известна степен много специалисти смятат сините омари за по-ценни от обикновените омари само поради тяхната рядкост. И именно защото не се срещат често, това поражда по-високата им парична стойност — и тези редки омари не са изключение.

Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това, някои любители на морски дарове смятат, че сините омари всъщност имат по-добър вкус от обикновените омари. Това може би е причината да се продават за 60 долара за паунд като храна в стекхаус в Мейн, САЩ.

Въпреки че сините омари са изключително редки, има многобройни съобщения за рибари, които са ги уловили край бреговете на Мейн, САЩ, през последните години.

Но омарите не винаги са били смятани за скъпо ястие. Във Викторианска Европа хората са възприемали омарите като селска храна и дори ги използвали като обикновен тор. Мнозина в САЩ са смятали, че е жестоко да се хранят затворниците с омари. В крайна сметка правителството приема закони, които забраняват в затворите изобщо да се поднасят омари на затворниците.

Независимо от това, че може да са скъпи, необходимостта да се запазят тези редки същества в повечето случаи надделява над стремежа на местните хора към печалба.

Хората, сдобили се със син омар - независимо дали са рибари или готвачи в ресторант - обикновено ги връщат в морето или ги даряват на аквариум.

Изглежда уникалният цвят на синия омар е не само красив, но и неразделна част от неговото оцеляване.

Източници:

French Fishmonger Buys Extremely Rare Blue Lobster To Save It; Crustacean Will Be Released in Forbidden Fishing Area,The Science Times

Meet The One-In-Two-Million Blue Lobster And Learn What Causes Its Stunning Hue, All That’s Interesting

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !