Свирепите катерици-вампири от Борнео всъщност се хранят със... семена (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 септември 2020 в 00:18 4744 0

Кредит А - J. Brodie, В - D. Augeri; Emily Mae Meijaard , Rona Anne Dennis, Erik Meijaard/TAPROBANICA: The Journal of Asian Biodiversity 2014

Снимки от фотокапани на Rheithrosciurus macrotis в А, Малайзия и В, Индонезия.

Катериците Rheithrosciurus macrotis от Борнео си печели репутацията на ужасяващ вампир, който може да лови плячка в пъти по-голяма от собствения й размер след публикация в Science през 2014 г. Според статията местни страховити легенди разказват как катериците дебнат от ниски клони и нападат елени, прегризвайки вените им, след което ги изкормват и изяждат органите им.

Сега учени провеждат първото изследване на храненето на този вид и разкриват навиците им. Оказва се, че наистина R. macrotis имат специфична диета - хранят се почти изцяло с най-твърдите семена, срещани в дъждовните гори. 

Екип, ръководен от Андрю Маршал (Andrew Marshall) от Университета на Мичиган изучава потайните катерици в техния естествен хабитат в дъждовните гори на Националния парк Гунунг Палунг и в продължение на години учените успяват да ги засекат да се хранят 79 пъти. Въпреки че екипът никога не става свидетел на нападение от страна на катериците над малките азиатски елени мунтжаки, те с изненада откриват, че гризачите имат силно специализирана диета и се хранят основно с едни от най-твърдите семена в гората - тези на растенията C. decumanum и M. leptopoda. В сравнение с хранителните предпочитания на много други животни, които наблюдават, учените заключват, че по отношение на храненето, тези катерици са най-специализираният таксон в гората. 

"Говорим за толкова твърди семена, че силен човек с чук би се потрудил сериозно, за да се добере до тях", разказва Маршал. "В нашия район имаме почти най-големите и най-малките видове катерици на света, както и голямо разнообразие от поне 12 други вида. Това вероятно води до сериозно съревнование и нуждата да се специализират, за да открият своята ниша. Много твърдите семена, които те консумират, са на практика недостъпни за другите видове, което означава, че съревнованието за тях би било по-ограничено, отколкото ако се хранеха със семена и плодове лесни за достигане".

Дори и R. macrotis да не са вампири, те са много особени същества. 

"Биогеографската им история е енигма", продължава Маршал. "Те са най-близко свързани със северноамериканските катерици и изглежда са се отделили от тях преди около 8 милиона години. Предполага се, че са превзели Югоизточна Азия по сушата, но не са оставили никакви фосили (или живи) предшественици в Северна Америка или континентална Азия. Това само по себе си е загадка".

Тези гризачи имат и необичайни зъби - дълги резци на горната и долната челюст с назъбени ръбове, подобни на трион. Те не приличат на зъбите на никои друг бозайник и заради това учените смятат, че са специализирана адаптация за необичайната им диета. 

Още по-забележителна е и грамадната опашка на гризача - това са катериците с най-пухкава опашка, която е 30% по-обемна от останалата част на тялото им, според проучване от 2014 г

R. macrotis са два пъти по-големи от обикновените катерици с дължина на тялото около 35 см и пухкава сребриста опашка, която добавя още 30 см. Когато се движат, опашките закриват тялото, така че то изглежда още по-голямо, вероятно за да обърква хищниците. Опашката може да попречи и на нападателя да захване добре катерицата, подвеждайки го, че е твърда част от тялото. 

Все още има много неизвестни около тези мистериозни потайни същества, но учените се притесняват, че може да няма много време те да бъдат проучени.

"Загубата на горите в Индонезия и по тропиците с притеснителна скорост ни поставя в риск от загуба на видове преди да можем да съберем дори основна информация за тяхната екология", подчертават в изследването си Маршал и екипът му. "R. macrotis притежават няколко твърде необичайни характеристики, които ги правят обект на научно внимание. В този контекст, наистина е забележително колко малко знаем за вида - въпреки че нашите доказателства предполагат, че "катерица-убиец" би било по-подходящо име от "катерица-вампир"."

Източник: IFLScience - Borneo’s Infamous “Vampire” Squirrels Revealed To Actually Eat… Seeds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !