Свраките си правят гнезда от шипове срещу птици

Производителите на защити против птици не са предвидили такава употреба

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2023 в 00:01 5402 0

Пасаж Вандом, Париж. Гнездо на гълъби в шипове срещу птици.

Кредит Wikimedia Commons

Пасаж Вандом, Париж. Гнездо на гълъби в шипове срещу птици.

Изследователи откриват, че на някои места птиците използват металните шипове, предназначени да ги възпират като материал за гнезда. Изглежда, че опитите на хората да направят средства срещу птици вършат работа на самите птици.

Металните гнезда не изглеждат много удобни, но може да имат предимството да предпазват яйцата от други птици и хищници. И тъй като включването на създадени от човека материали в гнездата върши работа, те изглеждат много практични.

Враните са известни със смелите си решения, те удивляват с екстремните си материали за гнезда още през 1933 г., когато е документирано, че са използвали бодлива тел за свиване на гнездо. През следващите десетилетия всякакви боклуци се натрупват в гнездата на различни видове птици, но новата статия отбелязва първия добре документиран случай на използване на шипове против птици като материал за гнездене.

Черна врана (Corvus corone) в гнездото си, частично изградено от шипове против птици, в топола (Populus sp.); Ротердам, Холандия; 7 април 2009 г. Кредит: Garry Bakker

Изтръгването на шипове против птици е наблюдавано при редица видове, включително черни врани (Corvus corone)  в Ротердам, Холандия, и свраки (Pica pica) в Белгия и Шотландия. Сега изглежда, че някои отиват крачка напред, включвайки ги в своите гнезда, където те дори могат да изпълняват функционална роля извън обикновената инфраструктура.

„Свраките могат да използват шиповете против птици не само като обикновен материал за гнездо, защото специфичното им разположение в купола, покриващ гнездото, намеква за функционална употреба“, пишат авторите на ново проучване. „Шиповете против птици могат да се използват от птици по същия начин, по който са предназначени да бъдат използвани от хората: за предпазване от (други) птици.“

Гнездо от шипове срещу птици. Кредит: Auke-Florian Hiemstra/Hiemstra et al., Deinsea, 2023 ( CC BY 4.0 )

Това е умен ход от страна на тези прочути с интелигентността си птици (след враните). Обикновено те използват тръни, за да защитят гнездото си от хищни птици , но тъй като преминаваме към ера, в която лицето на планетата се променя поради човешката дейност, е нормално все по-често да срещаме създадени от човека предмети като функционални части от местообитания.

„В антропоцена, сега, когато живата биомаса е превъзхождана от антропогенната маса, алтернативните материали за изграждане на гнезда все повече се възприемат от градските птици като подходяща част от птиче гнездо.” обясняват авторите. ”

А Гнездо на врана в Ротердам, направено от шипове срещу птици, както се съхранява в колекцията на Природонаучния музей в Ротердам; NMR998900189467. B Единична лента с шипове против птици, отделена от гнездото. C Част от мрежа против птици също намерена в гнездото. Мащаб 10см. Кредит: Kees Moeliker

За тези, които не са запознати с фразата, антропоценът е определен като епоха, в която хората оказват влияние върху климата и околната среда, въпреки че ще мине много време, преди някой да разбере дали това е правилното решение. Най-дългите геоложки категории са еони, разделени на ери, които на свой ред са разделени на периоди, които от своя страна се състоят от епохи и всички те геолозите квасифицират като ранни, средни или късни. Дали човечеството ще съществува достатъчно дълго, за да може господството ни да се квалифицира като епоха, остава да видим, но ако всички сме изчезнали, изглежда няма да има кой да спори по този въпрос.

Справка: Bird nests made from anti-bird spikes; Auke-Florian Hiemstra, Cornelis W. Moeliker, Barbara Gravendeel, Menno Schilthuizen; Deinsea 21: 17 - 25 https://www.hetnatuurhistorisch.nl/fileadmin/user_upload/documents-nmr/Publicaties/Deinsea/Deinsea_21/Deinsea_21_17_25_2023_Hiemstra_et_al.pdf 

Източник: Magpies Are Making Nests Out Of Humans' "Anti-Bird" Spikes, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !