Тасманийският тигър може скоро отново да броди в Австралия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 май 2018 в 13:18 16745 0

Двойка тасманийски тигри в зоологическата градина във Вашингтон през 1902 г., около 30 години преди да изчезнат.

Тасманийският тигър, известен още като тасманийски вълк, е определен за изчезнал преди 80 години, когато последният жив екземпляр умря в Зоопарка Хобарт, Вашингтон през 1936 г. Сега, с помощта на генно инженерство и наличието на препарирани малки, учените са все по-уверени, че скоро отново тасманийски тигри ще бродят по Земята.

Само преди няколко месеца, през декември 2017 г., екип от учени от Университета на Мелбърн секвенира целия геном на този изчезнал австралийски звяр с помощта на тринадесет малки животни от този вид, запазени в спирт - доста впечатляващо постижение само по себе си. Професор Андрю Паск (Andrew Pask), един от изследователите на екипа, заяви за IFLScience, че тази информация може да се използва за възкресяването на изчезваналия вид.

Основното препятствие пред този подвиг е липсата на живи роднини на тасманийския тигър. За сравнение, възкресяването на мамута е сравнително по-лесно, защото все още има много негови живи роднини като Азиатският слон, които може да се използват, за да помогне за възстановяването на изчезналите животни. Тасманийският тигър обаче е уникално двуутробно животно със съвсем различен от всяко живо същество генетичен състав.

Едно от запазените малки на тасманийския вълк от колекцията на музеите Виктория. Museums Victoria. 

За щастие, редактирането на гени с метода CRISPR се разви през последните години. Тази революционна техника дава на учените още по-голяма точност при работа с гените като потенциално им позволява да "преодолеят пропастта" между живите и изчезналите видове.

"Това, което трябва да се направи, е да се вземе ДНК на слон и да направят всички промени, които се виждат в генома на мамутите, върху генетичния план на слона. По принцип просто трябва да се редактира ДНК на слон така, че да изглежда като мамут", обяснява професор Андрю Паск от Университета в Мелбърн за news.com.au.

"Ще трябва да се направят много повече промени, за да стане така, че ДНК на нумбат [торбест мравояд] да изглежда като тасманийския вълк, но технологията за извършване на тези промени експоненциално става все по-лесна през последните пет или повече години така,  че хората скоро ще започнат работа по връщането на мамута".

"Това вече не е научна фантастика, това е научен факт", добавя Паск.

Женски нумбат (Myrmecobius fasciatus) в зоопарка в Пърт. Wikimedia Commons

Както вероятно предполагате, хората и по-точно безразборният им лов играят основна роля за гибелта на тасманийския вълк. Но неотдавнашно изследване на генома на това животно подсказва, че бедното генетично разнообразие би могло да е спомогнало за унищожаването на тасмания тигър още преди лова.

През всичките тези десетилетия, през които тасманият тигър се смяташе за изчезнал, той остава във въображението на австралийците, като мнозина от тях вярват, че диви екземпляри все още обикалят из пустошта. Само миналата година група учени стартираха търсене на тасманийския тигър дълбоко в северната част на Куинсланд, Австралия, главно заради на многобройните предполагаеми наблюдения на животното. Макар че шепа учени приемат идеята, много други смятат, че това е просто необоснован оптимизъм. Може би за около десетилетие тези твърдения няма да звучат толкова странно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !