Цената на веселието - пиратките, които убиват

Доля Пипилева Последна промяна на 30 декември 2018 в 06:50 94066 14

Кредит offnews.bg

Малко хора се замислят какво причиняват на животните, забавлявайки се с пиратки и фойерверки в тези празнични дни. Предлагаме ви една статия под заглавието "Цената на веселието" от Доля Пипилева от "Дивите животни": 

Коледните и Новогодишни празници са може би едни от най-нетърпеливо чаканите дни в годината. За нас, хората, те са възможност да си отпочинем, да се съберем със семействата си, да празнуваме с приятели и да гледаме със затаен дъх безбройните цветове и форми на празничната заря.

А тя с всяка година става все по-пищна, все по-шумна, все по-продължителна...

Фойерверките са използвани с „естетически и развлекателни цели“ и се смятат за „ключов момент при празнуването“, кулминацията на тържеството. Вече почти няма събитие, по време на което да не се ползва празнична заря. Дори има Световно първенство по фойерверки, което се провежда в Панагюрище за трета поредна година. Организира се в началото или средата на май и продължава цели три дни! А през май вече е започнал размножителният сезон - дивите животни формират брачни двойки и подготвят местата за отглеждане на своите малки. Както се досещате, това първенство по фойерверки е причина за огромен стрес у тях, а дори в Закона за биологичното разнообразие е упоменато, че в размножителния период е забранено да се безпокоят животните. Всъщност е редно да не ги безпокоим и през останалото време от годината, но това е друга тема.

Това разбира се не е проблем само на дивите животни. Всеки, който споделя живота си с домашен любимец знае, че коледните и новогодишни празненства, и съпътстващите ги гърмежи, предизвикват истински ужас в нашите космати и пернати приятели. Въпреки това употребата на такива “развлекателни средства” не само че не намалява, ами и нараства. И не стига това, ами някои стопани, прибягват до успокоителни, за да “помогнат” на своите любимци да преживеят по-леко огромния стрес!

Можете ли да си представите как се отразява всичко това на дивите животни, които са навън абсолютно незащитени, без скривалище, без успокоителни...

Унесени в празнично веселие забравяме, че около нас има и други същества, и че градът е дом на десетки животински видове през цялата година - таралежи, катерици, дневни и нощни грабливи птици, пойни и вранови птици, гълъби и много други.

Тази посевна врана е една от десетките пострадали в новогодишната нощ птици, с които град Плевен осъмна през 2013-та година. Една снимка може да каже много повече от всякакви думи и тази снимка е точно такава. Целият ужас, страх и безпомощност личат в погледа на враната. Снимка: Велизара Нашкова

Това е друга от намерените в Плевен врани. Докато ние празнуваме и се веселим, някъде там умират създания, които по никакъв начин не могат да се защитят от това, което им причиняваме. Снимка: Велизара Нашкова

Какво всъщност се случва?

Фойерверките и пиратките предизвикват както у домашните, така и у дивите животни:

- Много голям стрес.
- Пристъпи на безпокойство и паника.
- Много домашни животни в стремежа си да избягат от ужаса се губят по време на разходка.
- В паниката си и дивите и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик.
- Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.
- Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.
- Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.
- Риби и водолюбиви птици умират от поглъщане на остатъци от заря и пиратки паднали във водата.
- Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса.

Дневно активните птици, които спят нощем, изпадат в паника от гърмежите и се разлитат на всички посоки, без да виждат в тъмното. В резултат на това се блъскат в предмети от заобикалящата ги среда – коли, сгради или една в друга. Всички сме виждали ято птици как лети - изглеждат толкова близо една до друга, толкова нагъсто летят, но никога дори не се докосват. Представяте ли си, за да се блъснат една в друга за какъв ужас става въпрос! В най-добрия случай след сблъсъка следва бърза и безболезнена смърт, но за съжаление има и много животни, които остават тежко ранени и агонизиращи на земята в очакване на своя край.

Не си мислете обаче, че стресът за нощно активните птици и бозайници е по-малък, напротив. Въпреки че виждат нощем те също изпитват истински ужас от гърмежите и светлините и ще направят всичко възможно да избягат на мига. За съжаление и при тях нерядко последиците са фатални.

Този таралеж е пострадал от избухнала в близост заря. Снимката е от Англия, но това спокойно можеше да се е случило и тук.
Източник: http://thehedgehog.co.uk/

В Италия през 2012 е направена петиция, с която природозащитни организации и стотици хора се обединяват в искането си да се забрани със закон използването на фойерверки, пиратки и други подобни през цялата година. Ежегодно се правят кампании, с които се призовават хората да помислят за животните и да им спестят ужаса.

В България на този етап е немислимо такова нещо, най-малкото защото много хора дори не знаят, че такъв проблем съществува. Едно от нещата, които можем да направим е да бъдем по-съзнателни когато празнуваме. По-често да си спомняме, че около нас има и други същества, независимо дали диви или домашни, които страдат от начина, по който празнуваме, а на някои това коства и живота. Също така да говорим за това - с близките и приятелите си, много хора не знаят, че вредят.

Друго, което можем да направим е да търсим, да се оглеждаме за пострадали диви и домашни животни в дните непосредствено след Нова година, но и след всякакви големи тържества през цялата година, които се откриват/закриват с фойерверки.

Ако някой намери пострадало животно - нека да се свърже с нас - Дивите Животни - 098 879 7986.

Автор: Доля Пипилева,  "Цената на веселието", "Дивите животни"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

14

Coco Moco

31.12 2019 в 16:22

Ами то това а беше мед да им носиш. Най-големият проблем са онези мъжествени рамбовци с кумуфлажи, които бродят из горите и имат смелостта да се изправят срещу сърна примерно, на има няма 1000 метра и да я пушнат смело с пушки за по 20 - 100 хиляди лева с оптики и всички други екстри.

И после да оргазмират от кеф в кумуфлажните панталони

12520

13

Fipa

30.12 2018 в 21:34

За съжаление "кучето" е заровено другаде. Един контейнер с китайска пиротехника струва около 45 000долара/в порт Бургас или Варна с платени мита такси и акцизи/и всичко е "законно", вътре са 1200 бака с притотехника/всеки един се реализира за 2000лв. на едро в "Илиенци" а ако се пусне на дребно по сергии и магазинчета цената отива към 3500-3600лв. на бак. Направете сметка какъв е маржа...А ако отиде в ЕС цената вече е друга..Проблема е, че тези пиротехники се правят в малки "семейни" кооперативи и няма никакъв контрол за качеството..Доста хора останаха без пръсти и очи..Лошото в случая е, че няма никакъв контрол за произхода на тези стоки но това става с помоща на няКОЙ защото през 2002г. контейнерите бяха около 40бр. а 2010г. над 200бр. Т какви тук птици и таралежи...Жалко за животинките, но човека е най жестокия хищник...

06.01 2016 в 20:06

Кирил, и 1000 "+"-са да си сложиш, статията е прочетена повече от 20 000 пъти. И да знаеш, че всеки път , когато влизаш да си сложиш "+", тя става все по-четена и този факт опровергава написаното от теб.

30.12 2015 в 22:59

Съгласна съм, но при положение, че повечето хора винаги ще намерят начин да опровергаят това с аргументи като живота ми ще стане сив без заря или да се изсмеят, едва ли не заради едното пиле да си развалят кефа едва ли ще има голяма промяна.Човечеството се интересува от собствения си комфорт и забава.Много трудно ще се промени това.Надявам се поне малкото останали добри и съзнателни хора се забавляват и намират празниците без заря за също толкова забавни и запомнящи се най-вече защото са със семействата си.Ако зависите от едните светлинки....жалка работа.

30.12 2015 в 16:48

Егоисти сме хората.Наистина не се мисли за последиците.Да,жизненият цикъл е живота и смъртта,но тези тъпи пукотевици,кой знае от кой измислени,са изцяло излишни.Аз бих ги забранила със закон и който го направи да си носи последиците.Аман от недорасли олигофрени.

30.12 2015 в 16:44

Аз бих ги забранила със закон.Но кой ли ще ме пита?

28.12 2015 в 01:13

Драги/а, като ти е толкова смешно, защо на НГ не излезеш да се разходиш в разгара на "празничната заря", а?

27.12 2015 в 21:25

Всяка година има хора с откъснати пръсти, оглушели, ослепели, no на никого не му дреме, пуцай, куме,на богато! И луди пари се дават за десет минути пуцанйе. Кой ще се загрижи за горките животинки, важно е да си купонясаме, щото иначе не знаем как...

27.12 2015 в 19:07

Преди време кучето ми получи инсулт вследствие на новогодишна пукотевица и почина след около 6 месеца.

27.12 2015 в 18:11

До Кирил Ценев ("Зелените") - статията е съгласувана с автора, както и оформлението й. А хората в "Дивите животни" вършат чудесна работа.

Не мислиш ли, че този проблем трябва да обедини "зелени" и любители на животни, а не да се заяждаме на дребно?