Коледни бебета, които се родиха в зоологическите градини

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 декември 2015 в 10:29 6303 0

Кредит Safi Kok

Традиционно в края на годината нашите медии показват репортажи от родилните домове. Но родените в зоологическите градини малки на редки и застрашени животните са също много важни събития. А бебета-животинчета са не по-малко "сладки".

Сайтът zooborns.com дава актуална информация на родените  в зоологическите градини по света животни.

На 9 декември в зоопарка Apenheul Primate Park в Холандия се роди малка маймунка от вида панамски нощни маймуни Aotus zonalis.

Тези малки маймуни (достигат едва около 900 гр) се срещат в Панама и областта Choco в Колумбия. Козината им варира от сиво-кафяво до червеникаво-кафяво, а коремът им е жълт. Те са едни от малкото моногамни маймуни. Рраждат едно единствено бебе всяка година, а от време на време - и близнаци. Бременността трае около 133 дни. Бащата се грижи за бебето от момента на раждането, първите един или два дни, после майката започва да го кърми.

Подобно на други нощни маймуни, те имат големи очи, за да се приспособят към нощния начин на живот.

Стадото на жирафите в зоологическата градина Natura Artis Magistra в Холандия се попълни наскоро с бебе мрежест жираф и вече наброява 9: пет женски и четири мъжки.

Новороденото е мъжко и е третото родено жирафче в зоологическата градина тази година. Майка му също е роден в Artis през 2010 г. и това е второто й дете.  при Artis сега се състои от

Мрежестите жирафи (Giraffa camelopardalis reticulata), известни също като на сомалийски жирафи, са подвид на жирафа и обитават саваните на Сомалия, Южна Етиопия и Северна Кения. Мрежестите жирафи могат да се кръстосват с други подвидове жирафи в зоопарковете или в дивата природа. 

Мрежестите жирафи са сред най-известните от деветте подвида на жирафа. Често се разхождат с птици на гърбовете си, които ядат насекоми, които живеят в козината на жирафа и предупреждават животните за опасност.

Снимка: Toronto Zoo

Малките гигантски панди, които се родиха в зоологическата градина Торонто, са вече на осем седмици, но все още очите им са частично затворени. Звуците, които издават стават все по-мощни с всеки изминал ден.

Двете малки продължават да растат и вече са над 2 кг и средно 48 см дължина. Още не се показват пред публика, но персоналът на зоопарка Торонто ще продължи да осигурява информация, снимки и видео.

Двете близначета се родиха на 13 октомври.

Майките гигантски панди са известни с това, че могат да полагат грижа само за едно бебе, така че зоолозите ще използват метод, наречен "смяна на близнаци" (twin swapping). Едното бебе остава с майката, а служителите на зоопарка разменят близнаците на всеки няколко часа, така че всеки от тях получава грижи и мляко директно от мама. 

Гигантските панди достигат полова зрялост между четири и осем години и могат да бъдат репродуктивни до навършване на 20. Техният период на бременност варира от 95 до 160 дни. В около 50% от случаите се раждат близнаци. В дивата природа, обикновено само единият от близнаците оцелява, защото майката избира по-силното си дете, за да се грижи за  него и пренебрегва по-слабото.

Гигантските панди (Ailuropoda melanoleuca) са едни от най-застрашените видове в света и са изключително трудни за размножаване в плен. Според Световния фонд за дивата природа (WWF), в природата, има само около 1600 панди. Те обитават главно планинските гори в Китай, където има много бамбук – основната им храна - главно в три китайски провинции - Съчуан, Гансу и Юнан. Китайското правителство изпълнява специална програма за запазване на тези изчезващи животни, която дава резултати . Броят на живеещите в дивата природа панди в Китай се е повишил през последните 10 години.

Извън Китай живеят в плен само на още 30 места в Австрия, Австралия, Испания, САЩ, Тайланд, Япония и Тайван.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !