Тези древни „фосили на морски животни“ изобщо не са били нещо живо

В различни моменти изследователите са смятали, че това са от медузи или морски гъби.

Ваня Милева Последна промяна на 27 февруари 2023 в 00:05 16509 0

Вкаменелости подобни на морски гъби и цветя

Кредит 10.7717/peerj.14796

Формите на тези вкаменелости, наречени Бруксела, са накарали учените да решат, че те произхождат от морски животни, но това на-вероятно не е така.

Бруксела (Brooksella) е името на група загадъчни вкаменелости, датиращи отпреди около 514 милиона години. 

Откритите в американския щат Алабама звездовидни вкаменелости приличат на цветя или морски звезди, дори на маслени бисквити.

Учените са интерпретирали Бруксела като различни видове морски животни, но ново изследване показва, че те изобщо не са били животни.

Историята започва с палеонтолога от Смитсоновия институт Чарлз Дулитъл Уолкот преди повече от 100 години. Уолкот изследва вкаменелостите и ги определя като медузи. През десетилетията учените предлагат друг произход на Бруксела. Може би те са вид водорасли или форми, оставени от газови мехурчета, или - както предлага екип от изследователи през 2006 г. - вид морска гъба.

Новият анализ, публикуван в PeerJ в петък, включва изследване на формата, ориентацията, вътрешната структура и химическия състав на вкаменелостите, които в статията се наричат псевдовкаменелости въз основа на заключенията на изследователите.

"Бруксела ме заинтригува, защото за разлика от повечето вкаменелости имаше триизмерна форма, подобна на звездообразно надупчено тесто, което е необичайно за меки меки животни като гъбата", разказва в изявление за PeerJ палеонтологът от Университета на Джорджия Сали Уокър (Sally Walker), съавтор на новото изследване. "Една гъба обикновено се сплесква като прегазена от автомобил по време на процеса на фосилизация - особено фосил на повече от 500 милиона години!", обяснява Уокър. 

Учените установяват, че Бруксела няма важни характеристики на морските гъби. Особено характерни са особеностите, които се тълкуват като каналчета, използвани от гъбите за филтриране на храната от водата, но те са насочени в грешна посока - надолу в тинята. Друго важно доказателство идва от сравняването на вкаменелостите с известни нефосилни конкреции от близките скални пластове.

"Не открихме никаква разлика между Бруксела и конкрециите, освен че Бруксела има лобове, а конкрециите нямат", отбелязва екипът.

Напречни разрези на конкреции (A-B) и Brooksella (C-D), показващи желязно-окисна изветряла кора и вътрешни повърхностни структури. Кредит: 10.7717/peerj.14796

В изследването изследователите посочват, че дългата история на описване и преоценка на Бруксела "подчертава едно от най-устойчивите предизвикателства при изучаването на ранния сложен живот - трудността да се разграничи живото от неживото". Тези изследователи са на страната на " неживото" за тези загадъчни обекти. Това не означава, че сагата е приключила. Едно от най-хубавите неща в науката е, че винаги има място за нов поглед, а загадката как са се образували тези характерни форми все още е на дневен ред. Това няма да е последното, което чуваме за Бруксела.

Справка: Nolan MR, Walker SE, Selly T, Schiffbauer J. 2023. Is the middle Cambrian Brooksella a hexactinellid sponge, trace fossil or pseudofossil? PeerJ 11:e14796 https://doi.org/10.7717/peerj.14796

Източник: These Ancient Sea Animal Fossils Aren't What They Seem, Scientists Say, CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !