Учени са открили принципа на "обратната фотосинтеза"

Никола Кереков Последна промяна на 06 април 2016 в 13:08 7852 1

Общоприето схващане е, че растенията растат посредством процеса на фотосинтеза. Най-общо, фотосинтезата преобразува енергията на светлината в химична енергия, която растението след това може да използва за своите жизнени нужди.

От известно време учените се опитват да усвоят изкуствената фотосинтеза. Сега учени от Дания са на път да обърнат цялата идея на обратно постигайки "обратна фотосинтеза" - процес, при който се разгражда биомаса, за да се получат определени по-прости съединения и енергия.

Според екипът от учени от Университета на Копенхаген, процесът работи като улавя енергията на светлината в молекули хлорофил точно както правят растенията в природата.

Тогава, се добавят естествени ензими, наречени монооксигенази, които позволяват на слънчевата енергия да започне да разгражда биомасата на растението, произвеждайки при това по-прости съединения и отделяйки енергия.

"През цялото време това е било точно под носа ни и въпреки това никой не го е забелязал: Фотосинтезата захранвана от енергията на Слънцето не само позволява на растенията да нарастват, но същите принципи могат да се приложат и за разграждане на растителната материя, което позволява отделянето на химични съединения," обяснява един от членовете на екипа, Клаус Фелби (Claus Felby). "С други думи, слънчевата светлина директно захранва химичните процеси."

По своята същност, процесът е абсолютно противоположен на естествената фотосинтеза.

"Ние използваме термина "обратна фотосинтеза", тъй като ензимите използват кислород от атмосферата и енергията на слънчевите лъчи, за да се разграждат и трансформират въглеродни връзки, основно в растенията, вместо да се продуцира растителна маса и да се отделя кислород, каквото е обичайното схващане за обикновената фотосинтеза," разяснява друг от екипа учени, Клаус Бенедикт Мьолерс (Klaus Benedikt Møllers).

Според Tech Times, процесът изисква 5 до 10 минути пряка слънчева светлина, но без светлината би отнел до 24 часа, за да се постигне същата енергийна трансформация.

Ако оставим растенията на страна, какво приложение би имало това? На първо време това би имало значителен ефект върху начина, по който се произвеждат биогорива, пластмаси и други индустриални продукти. Използвайки обратната фотосинтеза, фабриките могат едновременно да ускорят производството и да намалят замърсяването - проблем който трябва да бъде взет под внимание, ако искаме да продължим безгрижното си съществуване на планетата ни и да продължим да се наслаждаваме на новите си джаджи

Въпреки че бъдещето на откритието изглежда обещаващо, все пак предстои учените да извършат още доста работа, за да изяснят динамиката на процеса и как точно той би бил от полза за ежедневния ни живот

Повече за откритието може да прочетете в публикацията на учените в Nature Communications.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

06.04 2016 в 23:24

Те ензимите добре ще използват кислород за обратната фотосинтеза, ама ще остане ли за дишане!?