Учени заснеха птица, невиждана от 20 години

Ваня Милева Последна промяна на 23 февруари 2024 в 00:00 3865 0

Жълтоглавата сврачка (Prionops alberti)

Кредит Matt Brady/The University of Texas at El Paso (CC BY-NC)

Жълтоглавата сврачка (Prionops alberti)

Рядка птица с впечатляващ жълт гребен е заснета за първи път в тропическите планини на Демократична република Конго – почти две десетилетия след последното й потвърдено наблюдение.

Жълтоглавата сврачка (Prionops alberti) е малка птица, която живее във влажните гори на планините Албертин Рифт в Централна Африка. Възрастните са покрити с лъскаво черно оперение с прекрасна корона от ярки златисти пера на главите си. Очите им са заобиколени с характерна оранжева тъкан.

След като не е била наблюдаван в продължение на много години, птицата е включена в списъка на изчезналите видове.

Майкъл Харви от Тексаския университет в Ел Пасо и колегите му най-накрая я намират отново по време на шестседмична експедиция до планините Итомбве между декември 2023 г. и януари 2024 г.

По време на експедицията на три места са забелязани общо 18 екземпляра Prionops alberti. Това предполага, че може да има здрава популация от птици, които в момента се считат за уязвими от Международния съюз за опазване на природата.

Групата забеляза и други видове, които са се смятали за изгубени по време на експедицията, включително жабата червенокоремна пискуна (Arthroleptis hematogaster), видяна за последно през 50-те години на миналия век.

Източник: Magnificent yellow-crested bird photographed for the first time, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !