За първи път се съобщава за рядката котка манул близо до връх Еверест

Ваня Милева Последна промяна на 30 януари 2023 в 00:01 10021 0

Резултатите от новата статия, публикувана в Cat News, показват, че за първи път в историята е докладвано, че районът на връх Еверест в националния парк Сагарматха в Непал е обитаван от манул (Otocolobus manul). Кредит: Julie Larsen/Maher/WCS

За пръв път в историята се съобщава за котка от вида манул (Otocolobus manul) в непалския национален парк Сагарматха, където се намира и връх Еверест. Това революционно откритие, за което се съобщава в статия, публикувана в Cat News, е резултат от експедицията на National Geographic и Rolex Perpetual Planet Everest 2019 - най-всеобхватната единична научна експедиция до планината в историята.

От 7 април до 2 май 2019 г. д-р Трейси Сеймън (Tracie Seimon) е съорганизатор на теренния екип от учени на експедицията Perpetual Planet Everest Expedition, които събират проби от околната среда на две места, разположени на разстояние 6 км едно от друго на височина 5110 и 5190 м над морското равнище в националния парк Сагарматха на южния фланг на Еверест.

"Феноменално е да открием доказателства за този рядък и забележителен вид на върха на света", коментира д-р Сеймон. "Близо четириседмичното пътуване бе изключително полезно не само за нашия екип, но и за по-голямата научна общност. Откриването на котката манул на Еверест осветява богатото биоразнообразие на тази отдалечена високопланинска екосистема и разширява известния ареал на този вид до източната част на Непал."

Котката манул (Otocolobus manul), наричана още паласова котка или котка на Палас в чест на описалия го естественик Петер Симон Палас, на външен вид и по размери прилича на домашната котка, но има по-късо и по-дебело тяло и лапи, както и дълга и гъста козина. Козината на манула е най-пухкавата и най-гъстата сред котките и е неравномерно оцветена, обикновено в сиво, с червеникави или охрени окраски в някои части на тялото.

ДНК анализът на проби от изпражнения, събрани от двата обекта, потвържава, че две котки от вида манул обитават планината Еверест и се припокриват по територия с червената лисица.

Изследователите откриват в пробите доказателства за ДНК на наличието на зайцевидните (Lagomorpha) пики и солонгои от  семейство Порови (Mustelidae), които са важен източник на храна за котките манул. Тези констатации добавят и нов вид към списъка на известните бозайници в националния парк Сагарматха, който е силно посещаван и защитен обект на световното наследство.

Сеносъбирач (Ochotona) от семейство Пики (Ochotonidae). Кредит: Flickr (CC BY 2.0) Солонгой (Mustela altaica). Кредит: Wikimedia Commons

"Това е уникално откритие не само от гледна точка на науката, но и на опазването на околната среда, тъй като тази популация на котката манул е защитена от закона по CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора)", отбелязва изследователят на National Geographic и съавтор на статията д-р Антон Сеймон (Anton Seimon). "Надяваме се, че потвърждаването на този нов харизматичен вид ще повиши осведомеността и образованието за разнообразието от видове в този емблематичен обект на световното наследство."

Южната стена на най-високия връх в света Еверест, гледан от Националния парк Сагарматха в източната част на Непал. Паркът обхваща площ от 1148 квадратни километра. Кредит: Wikimedia Commons

Бъдещи изследвания, съчетаващи проучвания с фотокапани и събиране на допълнителни проби от изпражнения, биха помогнали за по-доброто определяне на популацията, ареала, плътността и диетата на котката манул в Национален парк Сагарматха.

Международният мултидисциплинарен екип от учени на научната експедиция до връх Еверест в района на Кхумбу в Непал са провели новаторски изследвания в пет научни области, които са от решаващо значение за разбирането на промените в околната среда и тяхното въздействие: биология, глациология, метеорология, геология и картографиране.

Справка: Seimon T. A. et al, First report of Pallas's Cat in Sagarmatha National Park—Mount Everest Region, Nepal. Cat News (2022).

Източник: First report of rare cat discovered on Mt. Everest
Wildlife Conservation Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !