Зародишните клетки са причината жените да живеят по-дълго от мъжете

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2024 в 00:00 3781 0

яйцеклетка и сперматозоиди

Кредит Getty Images

Изследователи от Университета в Осака наскоро направиха забележително откритие, което хвърля нова светлина върху този интригуващ феномен. Техните открития предполагат, че зародишните клетки – самите градивни елементи на живота – могат да играят решаваща роля при разликите в продължителността на живота между половете.

Въпросът защо жените обикновено надживяват мъжете, озадачава учените от векове. Генетиката ли е причината? Изборът на начин на живот? Или нещо по-фундаментално?

Изследователи от Университета в Осака наскоро направиха забележително откритие, което хвърля нова светлина върху този интригуващ феномен. Техните открития предполагат, че зародишните клетки – самите градивни елементи на живота – могат да играят решаваща роля при разликите в продължителността на живота между половете.

Тюркоазената морска риба (Nothobranchius furzeri)

За да изследват сложната връзка между възпроизвеждането и стареенето, изследователите се фокусират върху тюркоазената морска риба (Nothobranchius furzeri), вид, известен с изключително краткия си живот.

Рибата  Nothobranchius furzeri Рибата Nothobranchius furzeri. Кредит: Wikimedia Commons

Тази характеристика позволява на учените да наблюдават и изучават процеса на стареене в съкратена времева рамка, предоставяйки ценна представа за основните механизми.

Трябва да се отбележи, че морските риби показват модел, наблюдаван при много други видове при гръбначните животни, включително хора, където женските обикновено надживяват мъжките.

Тази зависеща от пола разлика в продължителността на живота прави рибата Nothobranchius furzeri идеален модел на организъм за изследване на факторите, които допринасят за различията в дълголетието между мъжките и женските.

Отстраняването на зародишни клетки променя продължителността на живота

В този експеримент изследователите хирургично премахват зародишни клетки, предшествениците на яйцеклетките и сперматозоидите, както от мъжки, така и от женски риби Nothobranchius furzeri.

Резултатите са изненадващи: животът на мъжките риби без зародишни клетки е удължен значително, докато животът на женските риби е по-кратък.

Този изненадващ резултат, както е описан от водещия автор Кота Абе (Kota Abe), се противопоставя на традиционното разбиране за връзката между репродукцията и стареенето, предполагайки по-сложна и нюансирана връзка, отколкото се смяташе досега.

Отстраняването на зародишни клетки съкращава продължителността на живота при женските, но удължава този при мъжките. (A) Тюркоазените риби Nothobranchius furzeri с отстранени зародишни клетки и техните гонади. (B) Продължителност на живота на животни с отстранени зародишни клетки. Кредит: 2024 Ishitani et al., Sex-dependent regulation of vertebrate somatic growth and aging by germ cells., Science Advances

Тези открития имат значителни последици за областта на изследването на стареенето, насочвайки учените да преразгледат установените теории и да проучат нови пътища за изследване.

Хормонален дисбаланс

Изследователите навлизат по-дълбоко в механизмите, лежащи в основата на това явление, откривайки поразителни разлики в хормоналното сигнализиране между мъжките и женските.

Женските риби без зародишни клетки са имали значително намаляване на естрогенното сигнализиране, хормон, за който е известно, че увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и потенциално съкращава продължителността на живота.

Това намаление обаче има цена, тъй като тези женски показват и повишена сигнализация на фактора на растежа (инсулиноподобен растежен фактор 1), което води до по-голям размер на тялото, но потиска сигналите, които са от решаващо значение за поддържане на здравето и забавяне на стареенето .

Това е деликатен акт на баланс, като зародишните клетки изглежда играят основна роля в поддържането на хормоналното равновесие.

"След премахването на зародишните клетки мъжките риби живяха по-дълго от обикновено, а животът на женските стана по-кратък“, обяснява Абе. "Искахме да разберем как зародишните клетки могат да влияят толкова различно на мъжете и жените. Следващата ни стъпка беше да проучим причините."

Слънчевият витамин

По ирония на съдбата, мъжките риби без зародишни клетки претърпяват изненадващо подобрение в здравето на мускулите, кожата и костите.

Това неочаквано откритие насочи изследователите да разкрият интересна връзка между отстраняването на зародишните клетки и повишеното сигнализиране на витамин D в тези риби.

"Когато прилагахме активен витамин D, открихме, че продължителността на живота както на мъжките, така и на женските е значително упо-голяма, което предполага, че сигнализирането на витамин D осигурява ползи за здравето в цялото тяло“, отбелязва старши автор Тору Ишитани (Tohru Ishitani).

"Нашата работа предполага, че сигнализирането на витамин D може да повлияе на дълголетието на други гръбначни животни, включително хората."

Модел на зависима от пола регулация на стареенето на организмаМодел на зависима от пола регулация на стареенето на организма при гръбначни животни от зародишни клетки. Кредит: Osaka University

Връзка между зародишните клетки и продължителността на живота при хората

Въпреки че тези открития са наблюдавани при рибата Nothobranchius furzeri, те имат далечни последици за разбирането ни за човешкото здраве и процеса на стареене.

Сложната връзка между репродуктивните клетки, хормоните и продължителността на живота вероятно ще се запази при много видове, включително хората.

Може ли манипулирането на тези фактори да предложи нов път за удължаване на човешкия живот и подобряване на здравните резултати?

Потенциалът е изкушаващ и проучването на Университета в Осака разпалва нова вълна от изследвания на тази вълнуваща възможност.

Стремеж към по-дълъг и по-здравословен живот

Изследването фундаментално променя нашето разбиране за сложната връзка между възпроизводството, стареенето и продължителността на живота.

Откритието, че зародишните клетки, основата на възпроизводството, значително влияят върху процеса на стареене и дълголетието, проправя пътя за иновативни изследователски насоки и потенциални интервенции.

Тъй като учените се задълбочават в механизмите на стареенето, това новаторско проучване предлага обещаващ поглед към бъдещето, в което удължаването на продължителността на здравето не е просто желано, но и постижимо.

Чрез изследване на манипулирането на зародишните клетки, хормоналните пътища и сигнализирането на витамин D, изследователите могат да разкрият тайните за отключване на по-дълъг и по-здравословен живот.

Справка: Kota Abe et al. ,Sex-dependent regulation of vertebrate somatic growth and aging by germ cells. Sci. Adv. 10, eadi 1621 (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adi1621

Източник:

Germ cells are the reason that women tend to live longer than men, Sanjana Gajbhiye, Earth.com

The gender gap in life expectancy: are eggs and sperm partly responsible? OSAKA UNIVERSITY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !