Тайната на уникалната плодовитост на голия земекоп

Ваня Милева Последна промяна на 23 февруари 2023 в 00:01 6527 1

Гол земекоп

Кредит Smithsonian's National Zoo (CC BY-NC-ND 2.0)

Невероятният гол земекоп.

Кой би си помислил, че един сбръчкан и почти сляп бозайник може да ни научи как да постигнем дълъг живот в добро здравословно състояние.

Подобно на повечето други бозайници, женските от нашия вид се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще произведат през живота си. След това този запас се изчерпва с времето, което кара плодовитостта да намалява с възрастта.

Но този удивителен розов, с увиснала кожа гризач, наречен гол земекоп (Heterocephalus glaber), е изключителен.

Той е може би най-странният бозайник на света, и то не само заради външния си вид. Той нарушава всички биологични правила за бозайниците: няма козина, по същество е студенокръвен, а в моменти на недостиг на кислород започват да изгарят фруктозата, която произвежда енергия чрез анаеробно метаболитен път, който се използва само от растенията.

"Те са най-дълго живеещите гризачи, почти никога не боледуват от рак, не усещат болка като другите бозайници, живеят в подземни колонии и само царицата може да има деца", удивлява се Мигел Брийо-Енрикес (Miguel Brieño-Enríquez), който изучава репродуктивната биология в университета в Питсбърг.

"Но за мен най-удивителното нещо е, че те никога не спират да раждат бебета - при тях не се наблюдава спад в плодовитостта с напредването на възрастта. Искаме да разберем как постигат това."

Защото колкото и да е различен голият земекоп, той все пак е достатъчно сходен с нашия вид, така че учените се надяват, че можем да научим нещо от него.

Сравнявайки голите земекопи с мишките, изследователите откриват, че първите се раждат с изключително голям брой яйцеклетки. Само след осем дни живот средностатистическа женска гол земекоп има 1,5 милиона яйцеклетки в двата си яйчника - 95 пъти повече от мишка на същата възраст.

Нещо повече, този брой яйцеклетки сякаш се е увеличавал с всеки изминал ден от момента на раждането, което "увеличава възможността", пишат изследователите, "зародишните клетки да се делят активно в постнаталния яйчник" на земекоп, за да образуват яйцеклетки или ооцити.

"Това откритие е изключително", коментира ендокринологът Нед Плейс (Ned Place) от Университета "Корнел.

"То оспорва догмата, установена преди близо 70 години, според която женските бозайници са снабдени с ограничен брой яйцеклетки преди или малко след раждането, без никакви допълнения към яйчниковия резерв след това."

Изследователите подозират, че доживотната плодовитост на голите земекопи е изключителна адаптация към техния дълъг живот и уникална социална структура. За разлика от пчелите, женските голи земекопи не се раждат в ролята си на основен репродуктор. В повечето колонии има само една царица - доминираща женска, която се размножава.

Ако единствената размножаваща се женска в групата умре или бъде отстранена от колонията, другите женски трябва да са готови да се включат и да се борят до смърт, за да заемат нейното място. Вероятно това е причината дори подчинените женски в колонията, които не се размножават активно, да поддържат изобилие от зародишни клетки в яйчниците си. Дори на 10-годишна възраст това все още е така.

Нещо повече, тези зародишни клетки са готови да влязат в действие, ако се наложи. Когато 3-годишни неразмножаващи се женски са взети от колония и са подтикнати към репродуктивно състояние, зародишните клетки в яйчниците им започват да се делят на яйцеклетки, които след това могат да бъдат оплодени.

Необходими са допълнителни изследвания сред по-възрастните голи земекопи, за да се види дали специализираните клетки в яйчниците на този вид показват някакви признаци на стареене в последните етапи от живота им.

Но има основания да се подозира, че сред голите земекопи се запазва висока раждаемост в продължение на десетилетия.

Проучване от 2018 г. установява, че голите земекопи не са изправени пред повишен риск от смърт с напредването на възрастта. Изглежда, че те остаряват по начин, който се различава от почти всички други познати ни бозайници.

Женските голи земекопи могат да живеят 30 и повече години, раждайки до пет пъти годишно, всеки път по около дузина малки. Теоретично, ако няма загуба на плодовитост през живота на женската, тя може да създаде 2000 потомци като царица.

Ако учените успеят да разберат как яйчниците на женските голи земекопи продължават да се развиват и в по-късен етап от живота, то може би това знание ще помогне на нашия вид.

Или поне на това се надява Бриньо-Енрикес. А причините за това далеч надхвърлят плодовитостта.

"Яйчникът е нещо повече от фабрика за бебета", обяснява Бриньо-Енрикес. "Здравето на яйчниците влияе върху риска от рак, здравето на сърцето и дори върху продължителността на живота. По-доброто разбиране на яйчниците може да ни помогне да намерим начини за подобряване на цялостното здраве."

Нека почти слепият гол земекоп ни води.

Справка: Brieño-Enríquez, M.A., Faykoo-Martinez, M., Goben, M. et al. Postnatal oogenesis leads to an exceptionally large ovarian reserve in naked mole-rats. Nat Commun 14, 670 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-36284-8 

Източник: The Secret to The Naked Mole-Rat's Unique Fertility Has Finally Been Revealed, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

25.02 2023 в 19:12

"Подобно на повечето други бозайници, женските от нашия вид се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще произведат през живота си."

първото изречение, глупост

отдавна е доказано с радиоактивно маркиране, че вида ни може да произвежда яйцеклетки от стволови клетки. Не в голям размер, но може.