Защо авокадото не би трябвало да съществува (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 10:50 11035 4

Всеки фен на вкусния плод авокадо трябва да се чувства благодарен за това, че гигантските ленивци и броненосците с размер на кола са измряли, както че и някои древни хора от Мезоамерика са ограничили потреблението на плода.

Авокадото е различно от другите плодове - повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, докато авокадото е заредено с мазнини. При авокадото 77% от калориите идват от мазнините, което е повече, отколкото повечето животински храни.

Основна мазнина в авокадото е мононенаситена мастна киселина, наречена, олеинова киселина. Тя е преобладаващата мастна киселина в зехтина, също много полезен за здравето.(1, 2)

Авокадото е сред най-добрите източници на калий, дори съдържа 40% повече калий от бананите, сочени като храна с високо съдържание на калий. Освен това е чудесен източник на фибри, а изследванията са показали, че може да намали LDL ("лошия") холестерола и триглицеридите, като в същото време повишава HDL ("добрия") холестерол. (3, 4, 5)

Въпреки че е с високо съдържание на мазнини и калории, едно проучване показва, че хората, които ядат авокадо са обикновено по-слаби и с по-малко мазнини в областта на корема, отколкото тези, които не го правят. (6) То е отличен източник на калий и фибри, които са много полезни за здравето на сърдечносъдовата система.

Вероятно ще се изненадате обаче, че оцеляването на авокадото до голяма степен се дължи на късмета. Преди 10 000 години, като изключително вкусен плод, той за малко не е изчезнал напълно, заради скоростта, с която е бил изяждан. Краят на мегафауната е облагодетелствал неговото оцеляване.

Следващото видео, цитирано от онлайн-изданието iflscience, разказва историята на авокадото:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4

07.04 2016 в 07:44

e-lina: "По-голям оксиморон не бях чувала."

"Градски живот" и "активен живот" не са синоними. Очевидно не си чувала и за стотиците милиони градски хора по света, които се движат само от вкъщи до работа и обратно. Не си чувала, че освен София, Пловдив, Варна, Бургас в България има поне още 250 града, в много от които животът тече доста по-кротко. Не си чувала и че у нас има над 10% безработица от която 65% е в градовете. Не си чувала, че 2/3 от домакинствата едва връзват семейния бюджет и често спестяват от храна.
Въобще за какво си чувала?

3

07.04 2016 в 07:43

Аз: "Емиле, загубих се в пространния ти коментар. Разбрах само, че искаш линкове само от "сериозни" източници."

Ако смяташ, че коментар от 5-6 изречения е пространен, то значи не можеш да четеш нещо по-дълго от 140 знака и мястото ти е в Туитър, а не в научния раздел на Офнюз.
Всъщност питах за каквито и да е източници. Противно на бележката, която твърди, че статията е променена в 10:50, вчера следобед ги нямаше линковете към изследванията.

Впрочем статията, която посочват се базира на свидетелства от допитване и статистически данни, а не на медицински изследвания с контролни групи. При това двама от тримата автори са консултанти на хранителни компании, включително асоциация на производители на авокадо (Hass Avocado Board).

2

06.04 2016 в 23:42

"ако са градски хора, то често и водят активен начин на живот." @e-mil, сериозно ли? По-голям оксиморон не бях чувала.

1

06.04 2016 в 17:39

Изразът "едно проучване показва" винаги звучи точно както "една жена каза". В текста слагате куп линкове към какво ли не, само не и към "научния" аргумент - не посочвате кое е проучването.

Простите изводи от популярния вид бързи проучвания с малки контролни групи почти винаги поставят следствията преди причините. Хората, които ядат авокадо най-вероятно по принцип ядат повечко плодове, а ако са градски хора, то често и водят активен начин на живот. Ми много ясно, че ще имат по-малко мазнини около корема. Причините за стройна фигура винаги са комплексни.
Те и гладните сомалийчета имат малко мазнини, ама не щото ядат авокадо.