Защо костенурките мразят черни обувки? И ги атакуват! (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2023 в 00:02 4463 0

Костенурките могат да нанесат болезнено ухапване с острите си клюнове

Кредит Ignacio Ferre Pérez | Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Костенурките могат да нанесат болезнено ухапване с острите си клюнове. Африканска костенурка Centrochelys sulcata.

Можете да носите червени, бели, жълти и дори цветни обувки на точки пред костенурка и тя няма да трепне. Но не ѝ се мяркайте с черни обувки, защото ще получите челен удар с глава!

В забавно видео, споделено от ютубъра Dan the Turtle Man, зрителите станаха свидетели на костенурка, която се "сбива" с обувки. Мотивът за агресията на костенурката към обувката остава неясен, тъй като случката се разиграва неочаквано в TikTok, предизвиквайки значителен шум онлайн.

Само черната обувка обаче предизвика яростта на влечугото, а бялата остава недокосната. Този особен инцидент повдига въпроси за потенциалните последици от расовите отношения в общността на рептилиите.

Видеото на Дан в TikTok, предоставя убедителни доказателства за огнения темперамент на костенурките, тъй като конкретната костенурка демонстрира естествената си склонност да влиза в конфликт с маратонки. Любопитно е, че костенурката изглежда приятелски настроена към чисто белите маратонки, докато проявява враждебност към черни маратонки.

Това несъответствие оставя зрителите озадачени и търсещи обяснение.

Защо костенурките не харесват черно?

Отговаряйки на запитванията относно селективната агресия на костенурката, Дан, който има дългогодишен опит с костенурки, а хумор отбелязва, че причината за предпочитанието на влечугото да атакува черната обувка е неговата „ужасно, ужасно расистка“ природа, но все пак дава обяснението, че костенурката вероятно се е насочила към черната обувка, просто защото прилича на друга костенурка, а тези животни могат да проявяват агресия към вида си и по-тъмният цвят на обувката вероятно е предизвикал тази инстинктивна реакция.

В сайта Oddly Cute Pets докторът по ветеринарна медицина Дилбер Хюсеин (Dilber Hussain) разказва, че всяка домашна сухоземна костенурка обича да удря всеки черен предмет в дома. Тя се справя добре с другите цветове, но не може да мине покрай черен обект, без да се втурне към него с пълна скорост.

Костенурките не харесват черните предмети, защото предполагат, че са хищници. В дивата природа черни змии, врани и гарвани нападат яйца на костенурки.

Костенурките изпитват отвращение към черни предмети, защото ги смятат за опасни, но също така могат да ги объркат с други костенурки, с които искат да започнат битка за територия, обяснява д-р Хюсеин.

100-годишна костенурка е намерена на разстояние 1.6 километра от дома си след 168 часа отсъствие. Кредит: San Diego Zoo Institute for Conservation Research

Костенурките могат да виждат различни цветове. Това е умение, от което се нуждаят, за да намерят правилната храна за ядене и да избягват отровни растения или гнили плодове.

Имат ли костенурките добро зрение?

Костенурките имат много добро зрение, най-доброто от всички видове влечуги, което им позволява да се ориентират по-добре в света, да намират храна и да избягват смъртоносни хищници и опасни ситуации.

Според Journal of Applied Animal Welfare Science костенурките могат да виждат на разстояние поне 5 метра, въпреки че е възможно да виждат дори по-далеч.

Костенурките не са хищни животни, така че трябва да могат да виждат опасността отдалеч, за да имат време да реагират. Те са бавно движещи се, самотни животни и не могат да разчитат на група за защита.

Поради позицията на очите им, периферното зрение на костенурките е отлично, като същевременно могат да видят какво е пред тях. Те са добри в откриването на движение, но трудно се фокусират върху детайлите. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Костенурките имат невероятно зрение и могат да виждат по-добре от хората в много отношения.

Те имат предимство пред другите животни поради разположението на очите си. Очите им са по-раздалечени, почти отстрани на главата на костенурката.

Животните с очи отстрани на главите си се класифицират като животни, търсещи храна - те се нуждаят от широк поглед наоколо, за да увеличат шансовете си да намерят храна. Погледнете снимка, направена с широкоъгълен обектив, и ще разберете по-добре как костенурките виждат света около себе си.

Но ако сравните очите на костенурките с други събирачи на храна, като папагалите, ще забележите, че те не са толкова отдалечени. Тъй като очите им са леко центрирани, дават на костенурките способността да се фокусират върху обекти и да преценяват точно разстоянията.

Костенурките могат да виждат в тъмното и имат изненадващо добро нощно виждане, въпреки че са дневни животни. Има различни теории за това защо костенурките имат специални способности за нощно виждане, например: да намерят пътя си към дома по тъмно, ако са се отдалечили мнофо в търсене на храна; да се скрият от хищници, които ловуват през нощта; възможно е да са еволюирали, за да имат добро нощно виждане, тъй като обитават гъсти гори и храсти, където преминава малко слънчева светлина.

Костенурките могат да виждат различни цветове. Това е умение, от което се нуждаят, за да намерят правилната храна за ядене и да избягват отровни растения или гнили плодове.

Костенурките могат да виждат и ултравиолетово, което е невидимо за човешкото око. Те дори имат любими цветове, като предпочитат ярки цветове, като червено и жълто, пред тъмни цветове, като синьо и зелено. Изследователите предполагат, че костенурките ги предпочитат поради цветовете на плодовете и растенията, които търсят в дивата природа. Много от тях имат червени или жълти нюанси, така че костенурките инстинктивно се насочват към тези цветове.

Пазачите на зоопарка Смитсониън използват ярки цветове (ярко зелено зеле, оранжеви моркови или розови обувки), за да обучават гигантските костенурки, да ги мотивират положително да стъпят на кантар или да изпънат вратовете си и да останат неподвижни, така че ветеринарните лекари да могат да вземат рутинна кръвна проба. На снимката е критично застрашената паякова костенурка. Кредит: Smithsonian's National Zoo

Кой вижда по-добре - костенурка или човек

Зрението на костенурката е по-добро от човешкото по някои характеристики. Например костенурките имат по-добро нощно виждане от хората, защото имат повече пръчици в очите си.

Фоторецепторите (клетките, разположени в ретината) съдържат пръчици и колбички. Колбичките са отговорни за възприемането на цветовете, но пръчиците са чувствителни към светлина.

Колкото повече пръчици има в очите на едно животно, толкова по-добре може да усети светлина, дори в пълна тъмнина. Костенурките могат да виждат ултравиолетова светлина, защото имат повече цветови рецептори от хората.

Тъй като очите на костенурките са далеч едно от друго, те имат по-добро периферно зрение от хората. Въпреки че хората могат да търсят храна като костенурки, ние сме много по-приспособени да работим с бинокулярни очи като хищни животни.

Това дава на хората по-добра дълбочина на полето, така че когато става въпрос за измерване на разстояния, ние превъзхождаме костенурките.

Костенурките не са от най-активните или бързо движещи се видове, но това не е свързано със зрението им. Тяхното разпознаване на цветовете и нощно виждане им позволяват да живеят изключително дълго и да процъфтяват в дивата природа.

Източници:

Tortoise Accused of Being Racist After Attacking Only Black Shoes! How Do Animals See Color?, Margaret Davis, The Science Times

Why Do Turtles Hate Black Things? (& Attack Them!), Dilber Hussain, Oddly Cute Pets

Do Tortoises Have Good Eyesight?, Samantha Harris, Tortoise Кnowledge

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !